Súlyosan bántalmaztak egy izraeli tinédzsert berlini nyaralása alatt

Három személy vert meg egy izraeli turistát Berlin-Kreuzbergben szombat este – számol be a Jüdische Allgemeine. A 19 éves áldozatot egy 18 éves izraeli társa kísérte el, aki sértetlen maradt az incidens során.

A rendőrség szerint az izraeli pár együtt sétált, miközben egyikük héberül beszélt telefonon. Ekkor egy autó állt meg mellettük, majd három férfi szállt ki a járműből. Egyikőjük németül próbált meg párbeszédet kezdeményezni az idősebb izraelivel, aki azonban nem beszélt németül. Erre az egyik férfi úgy megütötte a tinédzsert, hogy elesett. A jelentések szerint ekkor a három férfi ütni és rugdosni kezdte a földön fekvő áldozatot, majd elhajtottak a járművükkel.

Az izraeli turista kar- és arcsérüléseket szenvedett. A tizenévesek egy helyi kórházból jelentették az esetet a rendőrségnek, amely megkezdte az eset kivizsgálását.

„Van egy problémánk. És ez a probléma nagyon nagy. Hogy cinikusan fogalmazzak: zsidó újságként nyithatnánk egy rovatot Zsidókat támadtak meg címszóval”

– írta a Jüdische Allgemeine újságírója, Philipp Peyman Engel, aki szerint soha nem fogynának ki a tartalomból. Szégyenletesnek és szomorúnak nevezte a történteket.

Ron Prosor, Izrael németországi nagykövete, akit nemrég rúgtak ki egy berlini kávézóból az izraeli kormánnyal való kapcsolata miatt, szintén megszólalt az eset kapcsán.

„Újabb izraelit támadtak meg brutálisan a német fővárosban. Ez elfogadhatatlan!”

– tweetelte Prosor.

„Az izraelieknek és a zsidóknak biztonságban kellene érezniük magukat Berlin vagy bármely más német város utcáin sétálva. A német hatóságoknak minden intézkedést meg kell tenniük, hogy megállítsák ezeket a támadásokat és az Izrael és a zsidók elleni uszítást, mielőtt túl késő lenne”.