Izrael–párti professzorokat zaklatnak a New York–i egyetemen

Ismét bekerült a hírekbe az antiszemita légköréről elhíresült CUNY: az egyetem vizsgálatot indított négy zsidó professzor ellen, amiért „diszkriminálják” a BDS mozgalmat és a zsidóellenes iszlamistákat.

Egy egyetemi érdekvédelmi csoport közlése szerint a City University of New York (CUNY) négy Izrael-párti zsidó professzora azt állítja: az egyetem vizsgálatot folytat ellenük a BDS bojkottmozgalom és a radikális iszlamista antiszemita aktivisták „diszkriminációja” miatt – számol be a The Jerusalem Post.

A SAFE CUNY (Students and Faculty for Equality at CUNY) elmondása szerint minden részlet birtokában vannak, de ezeket nem oszthatják meg, mivel azon dolgoznak, hogy „segítsenek ezeknek a professzoroknak rendbe tenni a dolgaikat, ami hetekig vagy tovább is eltarthat”.

Az ügy előzménye: a Jewish News Syndicate februárban jelentette, hogy a CUNY–hoz tartozó Kingsborough Community College két zsidó professzora ellen „megtorló vizsgálatok” indultak, amelyek „diszkriminációval” és „zaklatással” vádolták őket, miután panaszt tettek az egyetemen tapasztalható antiszemitizmus miatt. A két érintett: Michael Goldstein, az egyetem üzleti gazdaságtan professzora és Jeffrey Lax, az üzleti gazdaságtan tanszékvezetője.

„Azoknak, akik kérdezik: igen, én vagyok az egyik a négy közül. Már a legelejétől fogva mondtam, hogy lehet, hogy én voltam az első, akivel ezt tették, de messze nem én leszek az utolsó. És most itt vagyunk. Az 1930-as évek Németországának stílusában megtisztítják az akadémiai karokat” – írta Lax a Twitteren.

A TEV is beszámolt róla, hogy a CUNY régóta az amerikai campusok cionistaellenes tevékenységének egyik gócpontjává vált, folyamatosan zaklatják, esetenként fenyegetik a zsidó diákokat és tanárokat. Egy éve szélsőséges hallgatói olyan programokat akarnak szervezni, amelyeken a zsidók „elfelejtik” a cionizmust, levelükben „telepes gyarmati rendszernek” nevezték Izraelt, amely szerintük „etnikai tisztogatást” és „népirtást” folytat a palesztinok ellen.

Egy jogi szervezet az amerikai oktatási minisztériumhoz benyújtott panaszában azt írta, hogy „a City University of New York áthatóan ellenséges környezetté vált a zsidó diákok számára, (…) a zaklatások olyannyira mindennapossá váltak, hogy már-már normalizálódtak.” Példaként említették, hogy egy izraeli zsidó professzortól megkérdezték, hány embert ölt meg, a főiskola korábbi elnöke pedig arról panaszkodott, hogy „túl sok a zsidó” az iskola tantestületében.

Márciusban a SAFE CUNY egy 12 oldalas jelentést tett közzé, amelyben az intézményt az USA „rendszerszinten leginkább antiszemita egyetemének” nevezte.

Tavaly hat professzor, köztük Lax és Goldstein, polgári jogi pert indított azzal, hogy vallási alapon ellenséges munkahelyi környezetnek vannak kitéve, miután a Professional Staff Congress kari szakszervezet elfogadott egy Izraelt elítélő és Izrael akadémiai bojkottjára felszólító határozatot.

Az antiszemitizmust monitorozó amerikai AMCHA Initiative 2015 óta több mint 150 antiszemita incidenst regisztrált a CUNY 11 kampuszán, amelyek közül több mint 60 esetben zsidó diákokat inzultáltak, beleértve a vandalizmust, a zaklatást, a mozgás elnyomását és a sértegetést.