Palesztin fegyveresekkel végzett az izraeli hadsereg a dzseníni menekülttáborban

Legkevesebb kilenc palesztint öltek meg izraeli katonák egy csütörtök reggeli razziából tűzpárbajjá fajult összecsapásban a Ciszjordánia északi részén lévő Dzsenín menekülttáborában – jelentette az MTI a Jediót Ahronót  hírportálja, a ynet nyomán. 

Az izraeli kommandó egy tejtermékeket szállító hűtőkamionnal hatolt be a menekülttáborba, ahol a Sin Bet belbiztonsági szolgálat előzetesen összegyűjtött információi alapján megkezdte körözött palesztinok őrizetbe vételét. Az egyik épületben számos fegyveres volt, és velük robbant ki a tűzpárbaj. Hét palesztin fegyveres halt meg, valamint két palesztin civil.  A palesztin egészségügyi hatóságok közlése szerint többen megsebesültek, közülük hárman súlyosan.

Fotó: JAAFAR ASHTIYEH / AFP

Az izraeli hadsereg közleménye szerint az izraeli katonák az akcióval „egy jelentős támadást hiúsítottak meg”. A razzia során szokatlan módon rakétával is célba vettek egy dzseníni épületet.

„A halottak jelentős száma miatt eszkalációs forgatókönyvekre is készülünk, a térségben fokozott készenlét várható”

– közölte a lappal egy meg nem nevezett izraeli biztonsági tisztségviselő.

A Gázai övezetet irányító Hamász és az Iszlám Dzsihád nevű iszlamista terrorszervezetek „vészhelyzeti értekezletet” tartottak a történtek miatt Gázában.

„Ha nem szűnik meg a Dzsenín elleni agresszió, akkor tovább fokozódik a helyzet, és minden lehetőség nyitva áll előttünk”

– közölte az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízióval az Iszlám Dzsihád szóvivője.

A palesztinok közlése szerint az egyik halott Szalahat Ezz Ad-Din, a menekülttábor egyik lakója volt, a Dzseníni Brigád nevű csoport egyik fegyverese. Szintén a halottak között van a 24 éves Szaib Isszam Mahmúd Zariki. A palesztin egészségügyi minisztérium közlése szerint egy idős nő is életét vesztette az összecsapásban.

A Palesztin Hatóság elnökének, Abu Mazennek a szóvivője azzal vádolta meg Izraelt, hogy „tömeggyilkosságot követ el a dzseníni menekülttáborban, miközben a világ hallgat”.

„Felszólítjuk az ENSZ-t és az összes nemzetközi emberi jogi szervezetet, hogy sürgősen lépjenek közbe, nyújtsanak védelmet népünknek, és állítsák meg a vérontást, amelyet gyermekek, fiatalok és nők is átélnek”

– így sürgetett nemzetközi beavatkozást Mohamed Stajje palesztin miniszterelnök csütörtökön.

Legutóbb egy héttel ezelőtt vesztette életét két palesztin egy szintén Dzsenínben, a palesztin ellenállás fellegvárában kitört tűzharcban.

Tavaly tavasszal a palesztin szélsőségesek terrorcselekmények sorozatát indították el izraeliek ellen, és 31 ember halálát okozták. Tavaly mintegy 150 palesztin is életét vesztette, idén már több tucat halottat számolnak. Sokan – de nem mindegyikük – támadásokban vagy a biztonsági erőkkel Ciszjordániában összecsapva vesztették életüket.

A razziák célja az izraeli hadsereg szerint a fegyveres hálózatok felszámolása és az újabb támadások megakadályozása. Legutóbb 2006-ban halt meg 2022-höz hasonlóan sok palesztin izraeli katonákkal vívott összecsapásokban.