Köves Slomó: Hiszem, hogy a zsidó nép ezt a fenyegetést is túl fogja élni

Az Izraelt ért hétvégi támadás kapcsán nyilatkozott a Mandinernek az EMIH vezető rabbija.

Hogyan értesült az Izraelt ért támadásról, milyen információk jutottak el Önhöz a történtekről, akár személyes ismerősöktől, hozzátartozóktól?

Mivel a támadás szombat reggel kezdődött, és vasárnap is ünnep volt még – az őszi újévi időszak utolsó napja – csak fokozatosan érkeztek hozzánk a hírek. De aztán vasárnap este, amikor bekapcsoltuk a telefont, tudatosult bennünk, milyen léptékű az Izraelt ért támadás. Azonnal beszéltünk családunkkal, szeretteinkkel, akik Izraelben élnek. Közvetlen rokonok között nincsenek áldozatok, de távolabbi ismerősök, barátok sajnos többen is meghaltak, eltűntek, vagy megsebesültek.

Nincsenek szavak a döbbenetre, a terroristák sátáni kegyetlenségére. A Hamász nőket, időseket, kisgyermekeket is halomra gyilkolt, vagy ejtett túszul.

Mit tesz most az EMIH, tudnak-e bármiféle segítséget eljuttatni a térségbe, egyeztetnek-e a magyar és az izraeli hatóságokkal?

Ismerősök, barátok és kinti civil szervezetek fordultak hozzánk segítségért, azonnal gyűjtést kezdtünk. Remélem, hamarosan egy nagyobb véradási akciót is elindíthatunk. Mindeközben kint ragadt magyaroknak próbálunk segíteni hazajutni, illetve az itt ragadt izraelieket ellátni, a mozgósított tartalékosoknak pedig kijutni. Nagyon fontosnak tartom, hogy a Mazsihisz pozitívan reagált a megkeresésünkre, és

a jelentős magyar zsidó és izraeli szervezetekkel kedd estére egy közös imát és Izrael melletti kiállást szervezünk a Jeruzsálem Parkba, a kék-fehéren kivilágított Lánchíd budai lábánál.

Rabbiként, hívő emberként mit gondol összességében a kialakult helyzetről?

Hiszem, hogy a zsidó nép ezt a fenyegetést is túl fogja élni, de megszakad a szívem az ártatlan áldozatokért, a védtelen nőkért, gyermekekért, akik ezekben az órákban is egy sátánista szekta állam kényének vannak kiszolgáltatva. Imádkozunk katonáikért és minden izraeliért. Tartsanak ki! Izrael léte nem csak az izraelieknek, hanem az egész világ zsidóságának fontos, sőt azt gondolom, a zsidó állam a civilizált világ előretolt őrse.

Lehet-e felelősséget megállapítani a támadókén túl?

A felelősség csakis a támadóké.

Politikai vagy katonai szakmai hibákat bizonyára elkövetett az izraeli vezetés, de most az összefogásra kell koncentrálni. Ha egyszer ezen túl leszünk, bizonyára sok mindent újra kell gondolnunk.

Mi a véleménye a nemzetközi reakciókról, a szolidaritás különböző formáiról?

Hétfőn egy Pro Israel konferencián vettem részt Budapesten. Megerősítő érzés volt a magyar és nemzetközi szolidaritást látni.

Milyen hatása lehet mindennek Európára, az együttélési problémákra, a migrációval kapcsolatos érzületre, politikára?

Bizonyára sok európai polgárt elgondolkodtat, ha európai nagyvárosokban tízezrek ünneplik gyermekgyilkosok sikereit.