A zsidók meggyilkolására szólított fel egy imám a belga parlamentben

„És lehozta azokat a Könyv népe közül, akik az ellenséges szövetséget támogatták saját erődítményeikből, és rémületet öntött a szívükbe. Ti „hívők” megöltetek néhányat, és másokat fogságba ejtettetek” – szavalta egy imám a múlt héten a belga parlamentben.

Az idézet egy Korán részlet, az Al-Ahzab szúra (fejezet) 33:26 verse, amely kifejezetten felszólítja a muszlimokat a zsidók megölésére és fogságba ejtésére.

A rendezvényt Hasan Koyuncu szocialista párti képviselő szervezte, a brüsszeli frankofón parlament alelnöke és a Brüsszeli Barátok Egyesülete kezdeményezésére.

Ambassador Idit Rosenzweig-Abu on Twitter: „Absolutely horrified to discover that in Brussels Parliament, an invited Muslim preacher chose to recite parts of Surah „Al-Ahzab”, a Surah about a battle between Muslims and Jews.This is a Surah that explicitly (verse 26) calls for the KILLING and TAKING CAPTIVE of Jews! In… pic.twitter.com/2jO7maJQrg / Twitter”

Absolutely horrified to discover that in Brussels Parliament, an invited Muslim preacher chose to recite parts of Surah „Al-Ahzab”, a Surah about a battle between Muslims and Jews.This is a Surah that explicitly (verse 26) calls for the KILLING and TAKING CAPTIVE of Jews! In… pic.twitter.com/2jO7maJQrg

Theo Francken, az N-VA flamand nacionalista párt képviselője kritikusan nyilatkozott a rendezvény szervezőjéről az X-en, ahol azt kérdezte, ez hogy maradhat így?

A korábban Teheránban fogvatartott Darya Safai képviselőnő szerint

„ugyanezekkel az énekekkel ébredtek a börtönben minden reggel, amit itt a brüsszeli parlamentben hallani. Sikerült élve megmenekülnöm a börtönből, így még inkább megdöbbentő, hogy 24 évvel később Belgiumban, a nyugati demokrácia szívében ugyanezt hallom”.

Nawal Ben Hamou, a brüsszeli fővárosi régió államtitkára a botrányos felszólalás alatt távozott a rendezvényről.

Izrael belgiumi nagykövete, Idit Rosenzweig az X-en azt írta, hogy „teljesen elborzasztották” a történtek.

„Választhatott volna bármi mást is, ami nem ennyire ijesztő szimbolikus üzenet a Koránt ismerők számára (…) a brüsszeli parlamentben, egy olyan városban, ahol 18 ezer zsidó él, akik már most is fokozott antiszemitizmussal és félelemmel szembesülnek”.

A parlament elnöke, Rachid Madrane szintén az X-en reagált a történtekre:

„A parlament a demokrácia temploma. Erre emlékeztetni fogom a látogatás szervezőjét és a csoportvezetőket, és javaslom a semlegesség tiszteletben tartásának félreérthetetlen beépítését a parlamenti szabályzatba”.

Amichai Chikli diaszpóraügyi miniszter a The Jerusalem Postnak úgy nyilatkozott, nem meglepő, hogy

Belgiumban és Franciaországban a legnépszerűbb a radikális iszlám, mivel ez a két ország a leginkább Hamász-párti és Izrael-ellenes. Az Izraelnek való hátat fordításukat komoly stratégiai hibának nevezte. A tárcavezető reményét fejezte ki, hogy a jövőben a Hamász-barát kormányt egy a nyugati értékeket képviselő kabinetre cserélik.

Tavaly október és december eleje közötti két hónapban a a belga diszkriminációellenes hatóság (UNIA) 91 antiszemita cselekményre figyelmeztető bejelentést kapott, miközben átlagban havonta négy vagy öt ilyen jellegű felhívás érkezik az ügynökséghez. A bejelentett esetek főként online gyűlöletbeszéddel kapcsolatos incidensek voltak, a hatóság emellett kilenc esetben vette fel a kapcsolatot az ügyészséggel és a rendőrséggel fizikai bántalmazás és rongálás miatt.

A Zsidó Világkongresszus szerint Belgium 29 ezer zsidó lakosa elsősorban Brüsszelben és Antwerpenben él.