Brit csapás a BDS–re: a parlament megtiltotta Izrael bojkottját

A döntés értelmében állami szervek és önkormányzatok nem vehetnek részt a zsidó állammal szembeni gazdasági és egyéb bojkottakciókban.

„Ez a döntő lépés határozott üzenetet küld arról, hogy a kormányok világszerte ráébrednek a BDS mozgalom alattomos természetére, amely szégyentelenül álcázza valódi szándékát: a zsidógyűlölet lángjának szítását”

– így kommentálta a United with Israel oldala azt a hírt, hogy a londoni alsóház 268:70 arányban megszavazta a Michael Gove önkormányzatokért felelős miniszter által előterjesztett javaslatot.

Az új jogszabály megtiltja az állami szerveknek és a helyi önkormányzatoknak, hogy gazdasági bojkottot vezessenek be olyan országokkal szemben, amelyeket még nem szankcionált a kormány, különös tekintettel Izraelre. 2021–ben Lancaster, előtte 2014–ben Leicester városa hirdetett bojkottot Izraellel szemben, más városok, mint Swansea és Gwynedd kifejezetten a zsidó telepeket bojkottálják.

Gove elmondta: a cél az Izrael-ellenes bojkott-, tőkekivonási és szankciós (BDS) mozgalom elleni küzdelem, mivel az ilyen kezdeményezéseket általában antiszemita diskurzus kíséri.

A szavazás előtt a miniszter hangsúlyozta, hogy a törvényjavaslat

„megerősíti azt a fontos elvet, hogy a brit külpolitika a brit kormány ügye. (…) különösen fontos, hogy megvédi a kisebbségeket, főként a zsidó közösségeket a közösségi kohéziót károsító és az antiszemitizmust szító kampányokkal szemben”.

Az ellenzéki Munkáspárt először megpróbálta megakadályozni a törvényjavaslatról szóló szavazást, majd képviselői tartózkodtak, így az intézkedés átment. A párt előző vezetője, az antiszemita megnyilatkozásairól elhíresült Jeremy Corbyn támogatta a ciszjordániai települések elleni bojkottot, az Izrael elleni általános bojkottot nem. Utóda, Keir Starmer igyekszik elhatárolódni Corbyn örökségétől, intézkedéseket tett a párton belüli antiszemitizmus felszámolására, és kijelentette, hogy a párt nem támogatja a BDS-t.

A kormányzó Konzervatív Párt 84 képviselője szintén tartózkodott a szavazáson, ketten pedig az intézkedés ellen szavaztak, azzal érvelve, hogy a törvényjavaslat túlságosan homályos és „illiberális”, és akadályozhatja a más országok, például Kína elleni fellépést.

Egy ilyen törvény előmozdítása először a Konzervatív Párt 2019-es választási kampánykiáltványában jelent meg. De halála előtt néhány hónappal elmondott beszédében II. Erzsébet királynő is ígéretet tett egy ilyen jogszabály elfogadtatására.

Palesztin jogvédők élesen bírálták a jogszabályt, mondván, „védőpajzsot” von Izrael „bűnei és nemzetközi jogsértései” fölé. Chris Doyle, az Arab–Brit Megértés Tanácsának igazgatója szerint a „szörnyű” törvényjavaslat korlátozza a helyi demokráciát valamint a szólás- és lelkiismereti szabadságot az Egyesült Királyságban, és nem éri el az antiszemitizmus visszaszorítására irányuló célját.