Kártérítést kapnak romániai holokauszttúlélők

Havi 745 dollár (267 ezer forint) értékű kártérítést fizet Románia a holokauszt túlélőinek az izraeli és a román kormány között hamarosan megkötendő egyezmény értelmében. A kártérítésre jogosultak száma elérheti a tizenötezret – írja a Haretz.

Az egyezmény megszületését többhónapos tárgyalássorozat előzte meg. A megállapodás legfontosabb eleme, hogy Románia elismeri a Holokauszttúlélők Jogainak Hatósága nevű izraeli kormányhivatal által kibocsátott dokumentumokat, amelyek igazolják, hogy egy túlélő Romániában tartózkodott a második világháború idején.

Az 1941. június 30-i jászvásári pogrom

Mivel eddig a román kormány nem ismerte el az Izraelben kiállított dokumentumokat, a holokauszttúlélőknek Romániába kellett utazniuk, hogy beszerezzék a hivatalos igazolásokat. A becslések szerint mintegy tizenötezren lesznek jogosultak a kártérítésre, amelynek összege aszerint változik majd, hogy a túlélők mennyi időt töltöttek Romániában 1940 és 1945 között.

A kártérítést igényelhetik jelenlegi és volt román állampolgárok is, beleértve az a több mint 1200 bukaresti túlélő is, aki 1953. október 1. után emigrált Izraelbe. A bukaresti gettó túlélőire viszont nem vonatkozik az egyezmény, mivel a gettó felállítása a náci Németországhoz köthető, így ez esetben a német kormány az illetékes.