„Henry Fordnak igaza volt a zsidókkal kapcsolatban” – hirdették antiszemita aktivisták a Daytona 500 autóversenyen

A floridai rendőrség antiszemita propaganda terjesztése miatt nyomoz, miután a hétvégén neonácik zsidóságot sértő transzparenseket függesztettek ki a Daytona 500 gyorsasági versenyen – számol be a The Algemeiner. 

A Goyim Defense League (GDL – Gój Védelmi Liga) néhány tagja a népszerű versenypályához vezető gyalogos hídra helyezte ki a „Henry Ford was right about the Jews” (Henry Fordnak igaza volt a zsidókkal kapcsolatban) és a „Communism is Jewish” (A kommunizmus zsidó) feliratokat tartalmazó plakátokat.

A Ford Motor Company alapítója az Egyesült Államok egyik leghírhedtebb antiszemitájának számít, akinek „A nemzetközi zsidó” című könyvét széles körben terjesztették a huszadik század első felében – emlékeztet a The Algemeigner.

Az antiszemita incidensre azt követően került sor, hogy az elmúlt héten két ortodox zsidót lőtt le egy GDL aktivista egy Los Angeles-i zsinagóga előtt. A szövetségi ügyészek által benyújtott vádirat szerint a 28 éves Jaime Tran „primitívnek” nevezte a zsidókat, és állítólag egy volt osztálytársának üzent a következő üzenetekkel:

„Valaki meg fog ölni, zsidó”, valamint „Halva akarlak látni, zsidó.”

A Daytona Beach-i rendőrfőnök, Jakari Young szerint a GDL tüntetőinek az volt a céljuk, hogy a rendőrséget rávegyék a szólásszabadságuk megsértésére, majd pert indítsanak. Hozzátette: a rendőrség végig professzionális magatartást tanúsított az aktivistákkal szemben.

„Szolidaritást vállalunk a zsidó közösséggel és mindazokkal, akiket gyűlölet és diszkrimináció ér. Fáradhatatlanul azon fogunk dolgozni, hogy Daytona Beach mindenki számára befogadó úti cél maradjon” – hangsúlyozta a rendőrfőnök.

A provokációra reagált az Anti Defamation League (ADL – Rágalmazás-ellenes Liga) is. A szervezet szerint a Jon Minadeo vezette GDL antiszemita provokátorok gyülekezete, amelynek átfogó célja a zsidók kiűzése Amerikából.

„Antiszemita mítoszokat és összeesküvés-elméleteket terjesztenek abban a reményben, hogy az amerikaiakat a zsidó nép ellen fordítsák”

– jegyezte meg az ADL.

Az ADL úgy fogalmazott, hogy a GDL „átfogó célja a zsidók kiűzése Amerikából. Ennek érdekében vádaskodtak a zsidókkal, és antiszemita mítoszokat és összeesküvés-elméleteket terjesztettek abban a reményben, hogy az amerikaiakat a zsidó nép ellen fordítják.”

A 39 éves Jon Minadeo 2022. augusztus 27-én megosztott egy fotót, amelyen az Auschwitzban található hírhedt Arbeit Macht Frei kapu előtt állt, miközben horogkeresztes nyakláncot viselt és egy „Greenblatt szopja le 6 millió f**kát” feliratú táblát tartott a kezében.