Héberül kért elnézést Kanye West a zsidó közösségtől

Kanye West, alias Ye Grammy-díjas  amerikai rapper kedden az Instagramon kért bocsánatot a zsidó közösségtől a 2022-ben tett antiszemita megjegyzéseiért. 

„Őszintén bocsánatot kérek a zsidó közösségtől” – írta a posztban. Hangsúlyozta: nem állt szándékában „megbántani vagy megalázni” senkit.

„Mélységesen sajnálom, ha fájdalmat okoztam” – folytatta a bejegyzést, amelyben azt ígérte, tanulni fog ebből a tapasztalatból, hogy nagyobb érzékenységet és megértést tanúsítson.

A rappernek számos antiszemita megnyilvánulása közül az egyik legnagyobb felháborodást az okozta, amikor azt mondta, Alex Jonesnak, az InfoWars konteóoldal üzemeltetőjének, hogy „szeretem Hitlert”. Arról is beszélt, hogy a szereti a zsidókat is, de megjegyezte, a nácikat is közel annyira tiszteli, mivel szerinte hozzájuk jó dolgok is köthetők.

A felháborító megnyilvánulások miatt több támogatója is megszakította vele a kapcsolatot, köztük az Adidas is, amely leállt West Yeezy tornacipőinek értékesítésével.

Kanye legújabb szerzeményében, a Vulture című dalban a következőt énekli: „How I’m anti-Semitic? I just fucked a Jewish bitch”, azaz „Mennyire vagyok antiszemita? Most b…..m meg egy zsidó ribancot”. A filoszemitának szánt sorok azonban nem érték el a kívánt hatást, sokan továbbra is antiszemitának és nőgyülölőnek tartják az előadót.