Franciaországban illegális a bojkott

BDS-aktivista

BDS-aktivista

Soós Eszter Petronella írása (további cikkeit itt találja)

A francia Semmítőszék, a magyar Kúria francia megfelelője gyakorlatilag megerősítette a zsidó szervezetek által korábban is képviselt álláspontot, miszerint Franciaországban illegális a bojkott-mozgalom, vagyis a BDS (Boycott, Divestment and Sanctions-mozgalom), mivel felhívásai egy nemzet elleni diszkriminációra szólítanak fel.

A testület a konkrét ügyben helybenhagyta 12, izraeli termékek elleni bojkottra felszólító BDS-aktivista ítéletét, illetve bírságát „gyűlöletre vagy diszkriminációra felhívás” címén – tudósít több sajtótermék, köztük a baloldali Libération és a Times of Israel.

Az aktivisták 2009-ben és 2010-ben Mulhouse környéki szupermarketekben követték el a szóban forgó cselekményeket, bojkottra felszólító pólókat viseltek és szórólapokat osztogattak, melyeken az állították, hogy izraeli termékek vásárlása „a gázai bűncselekmények legitimálását jelentik”.

Az elítélt aktivisták válaszközleményükben a dél-afrikai apartheid-rendszer elleni bojkotthoz hasonlították saját akcióikat, és úgy ítélték meg, a mai szabályok mellett azt a rendszert sem lehetett volna bojkottal gyengíteni. Zsidó szervezetek azonban az ítélet által bizonyítva látják, hogy a BDS esetében az aktivisták nem hivatkozhatnak a szólásszabadságra.

Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértő, politológus (ELTE ÁJK, 2009), francia nyelv és irodalom szakos bölcsész (ELTE, BTK, 2008). Egyetemi tanulmányai alatt eltöltött egy évet a párizsi Sciences Po-n, az Eötvös Collegium tagja volt, illetve nemzetközi kapcsolatokat hallgatott a Mathias Corvinus Collegiumban. 2019-ben szerzett doktori fokozatot (PhD) az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának Politikatudományi Doktori Iskolájában. A Milton Friedman Egyetem adjunktusa, a www.franciapolitika.com szerkesztője.

A szerző további írásai itt olvashatók