A művészet mint az antiszemitizmus áldozata

Így néz ki a megrongált mű

Így néz ki a megrongált mű

Soós Eszter Petronella írása (további cikkeit itt találja)

Megrongálták a Versailles-i kastély kertjében a „királyné vaginájának” becézett, „Mocskos sarok” című installációt: királypárti jelszavak mellett antiszemita feliratokat is rajzoltak az indiai apától, zsidó-iraki édesanyától származó brit művész, Anish Kapoor munkájára.

A garázdaságot a francia elnök, a kultuszminiszter és a múzeum igazgatója is elítélte, François Hollande köztársasági elnök kedd este hivatalában is fogadta Anish Kapoort.

A művész, aki a rongálást az emberi szellem és kultúra elleni támadásként értékelte, azt kérte, hogy a feliratokat ne távolítsák el, s a világ múzeumai a jövőben is úgy mutassák be a művet, egyfajta mementóként, „a gyűlölet hordózójaként”, ahogy jelenleg is kinéz. Az alkotó jelezte, hogy beszélt e tervéről a francia kultuszminiszterrel és a versailles-i múzeum igazgatójával, akik egyetértettek vele.

Hollande elnök is fogadta Kapoort (az Élysée felvétele)

Jogi akadálya egyes jogászok szerint nem volt annak, hogy a feliratok láthatóak maradjanak, ugyanis az antiszemita feliratok megtartása éppen hogy az antiszemitizmus elleni harc, illetve az állampolgári nevelés részeként is értelmezhető – lett volna. Ugyanakkor a versailles-i bíróság nem így gondolta, és elrendelte a feliratok eltakarását. Anish Kapoor a helyzetet úgy oldotta meg, hogy aranyfóliákat helyeztetett el a kérdéses felületeken.

Nem ez volt az első alkalom egyébként, hogy az installációt megrongálják: júniusban már eltávolítottak egy feliratot.

Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértő, politológus (ELTE ÁJK, 2009), francia nyelv és irodalom szakos bölcsész (ELTE, BTK, 2008). Egyetemi tanulmányai alatt eltöltött egy évet a párizsi Sciences Po-n, az Eötvös Collegium tagja volt, illetve nemzetközi kapcsolatokat hallgatott a Mathias Corvinus Collegiumban. 2019-ben szerzett doktori fokozatot (PhD) az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának Politikatudományi Doktori Iskolájában. A Milton Friedman Egyetem adjunktusa, a www.franciapolitika.com szerkesztője.

A szerző további írásai itt olvashatók