A francia miniszterelnök ismét felszólalt az antiszemitizmus ellen

Manuel Valls

Manuel Valls

Soós Eszter Petronella írása (további cikkeit itt találja)

Manuel Valls francia miniszterelnök a francia Szocialista Párt (PS) hagyományos nyári egyetemének záróakkordjaként elmondott beszédében ismét keményen felszólalt az antiszemitizmus ellen, továbbá elítélte a kirekesztés és a diszkrimináció minden formáját, így a vallási alapú kirekesztéseket és az iszlamofóbiát.

A miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy az antiszemitizmus és az iszlamofóbia elleni küzdelem „élete harca”. A beszédben Manuel Valls felhívott továbbá a menekültkérdés humánus kezelésére, egységes jogi szabályozásra, az irreguláris gazdasági migráció kiszűrésére, az embercsempészet elleni harcra, illetve a külső schengeni határok védelmére.

A francia miniszterelnök nem először szólal fel erőteljesen e témákban. Korábban az iszlamista radikalizmust nevezte fő ellenségnek, s – hatalmas politikai vitát kiváltva – beszélt már civilizációs harcról (egyes számban, vagyis a civilizáció és a barbárság elleni harcról), illetve iszlamo-fasizmusról is.

Manuel Valls szeptember 8-án a zsidó újév alkalmából, de még az ünnep előtt néhány nappal szól a zsidó közösséghez a párizsi Nazareth zsinagógában. A francia közösség sokat szenved a folyamatos inzultusoktól, a drámai mértékben megnőtt erőszakos támadásoktól, a dzsihadista veszélytől és az erősödő Alija okozta „veszteségektől”,  így várható, hogy a francia miniszterelnök keddi beszédében csakis érdemi üzeneteket küldhet a francia közösségnek, mely ezen érdemi üzeneteket saját közleménye szerint is nagy érdeklődéssel várja – nyolc hónappal a közösséget megrázó Charlie Hebdo- és a Hyper Cacher-merényletek után.

Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértő, politológus (ELTE ÁJK, 2009), francia nyelv és irodalom szakos bölcsész (ELTE, BTK, 2008). Egyetemi tanulmányai alatt eltöltött egy évet a párizsi Sciences Po-n, az Eötvös Collegium tagja volt, illetve nemzetközi kapcsolatokat hallgatott a Mathias Corvinus Collegiumban. 2019-ben szerzett doktori fokozatot (PhD) az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának Politikatudományi Doktori Iskolájában. A Milton Friedman Egyetem adjunktusa, a www.franciapolitika.com szerkesztője.

A szerző további írásai itt olvashatók