Antiszemitizmus határok nélkül

Csiby Károly

Csiby Károly

Antiszemita kijelentések, holokauszttagadás, népirtásra való felszólítás olvasható a napokban alakult székelyföldi szervezet alapítójának, Csiby Károlynak a Facebook-oldalán.

A közelmúltban megalakult Székely Önrendelkezési tanács (SZÖT) alapítójának nyilvános oldalát a maszol.ro erdélyi magyar portál nézte meg közelebbről, és azon szélsőségesen uszító posztokat talált.

A Székely Önrendelkezési Tanács nem azonos a régebbi, a Székelyföld autonómiájáért küzdő Székely Nemzeti Tanáccsal (SZNT), sőt, annak ellenzékeként jött létre idén októberben. Az alakulásról hírt adott a legtöbb erdélyi magyar hírportál, valamint az MTV híradója is. Az új szervezetet Csiby Károly 14 társával alapította meg, akik elégedetlenek az SZNT módszereivel, szerintük „székely nemzetgyűlést” kéne összehívni, „amely arról hivatott dönteni, hogy a székelység az önrendelkezés milyen formáját választja.” Borsos Géza, a Székely Nemzeti Tanács alelnöke, egyben az SZNT belső ellenzékének vezetője a sajtónak úgy nyilatkozott, az önrendelkezési tanácsot nem az ő nevével fémjelzett belső ellenzék hozta létre, és ő maga sem tagja az új szervezetnek, de tud a szervezkedésről, és egyet is ért az általa megfogalmazott kritikával.

Az SZÖT alapítója saját oldalán már egészen másféle üzeneteket fogalmaz meg. Egy cikket „ócska, átlátszó zsidó duma!” kommentárral osztott meg, egy ismerőse hozzászólására pedig, ami valószínűleg arra céloz, a zsidóknak „is dolgozni kell, sok munkát kevés pénzért”, azt válaszolja, „Nem fognak már dolgozni, mert az összeset kiirtják. Másképpen nem lesz béke a földön!” Egy másik ismerőse kommentjét – „Holokauszt nem volt, de biztosan lesz” – maga is lájkolta.

Októberi megosztásai között szerepel egy holokausztagadó cikk, amelyhez azt fűzte hozzá: „Ajvé! A hatmilliós holokamu helyett mindössze 271 ezer?”. Egy másik, Kovács László MSZP-s politikusról szóló cikket „Elfogyott a pénze a vén púpos zsidónak…” szöveggel tett közzé. Faludy György özvegyét, Faludy Fannit „szegény zsidó ribancnak” nevezi, az elhunyt költőt pedig „vén zsidó szélhámosnak”, Balog Zoltán magyarországi minisztert pedig „zsidó- és cigányimádónak.” Október 7-én Adolf Hitler egyik beszédéről tett közzé egy videót, ehhez azt fűzte hozzá, „azóta is igaz minden szava!”

A hasonló kijelentéseket oldalakon keresztül lehetne sorolni, Csiby Károly csaknem naponta tett közzé valamilyen uszító szövegeket, ha éppen nem a zsidók, akkor például a bevándorlók ellen. „Ismétlem: Egy golyó csak 200 forint… És megvéd egy családot egy ilyen genetikai hulladéktól!” írja egy, menekültekről szóló cikkében. Egy ehhez fűzött hozzászólásban pedig azt írja: „Viszont egy AK47-es golyóval kb. 10 ilyen niggert lehet fejbelőni, sorba állítva őket. És nem kell leszedni a kötelet az ótvaros nyakukról”, illetve: „gyilkosok és primitív állatok. Emiatt kellene már a határon halomra lőni őket!”

Csiby Károly saját magára egyébként előszeretettel hivatkozik volt egyetemi oktatóként és irodalomtörténészként, Székelyföldön történelmi témájú előadásaival vált ismertté. Egy Facebookos hozzászólásában azt írta, hogy 2012 és 2013 között “magas heti óraszámban” tanított, részt vett a „tananyag kidolgozásában, vizsgáztatásban, konzultációban”. Ugyanitt bírálta az egyetemet, akiktől állítása szerint, komoly munkája ellenére csak 245 lejt kapott “mindenféle hazudozás és ígérgetés” után.

A nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem rektori hivatala viszont máshogy emlékszik. A Transindexnek megerősítették, hogy Csiby Károly valóban tanított az egyetemükön, a 2011-2012-es tanévben a Bölcsészettudományi Kar Angol Nyelv- és Irodalom Tanszékén volt óraadó tanár, de csak egy főállású oktató helyetteseként. Az oktató abban az évben tanulmányi szabadságon volt, Csiby így az ő két tantárgyán (angol nyelv és civilizációt, illetve fordítás) helyettesítette. A rektori hivatal közölte azt is, hogy az óraadó tanárok alkalmazása nem tartozik a rektorátus hatáskörébe, azokat a tanszékvezető is alkalmazhatja. 2012-ben az egyetem vezetése – nem közölt okból – megszüntette a munkaviszonyát.