Kissé csökkent az antiszemita esetek száma Franciaországban

Soós Eszter Petronella írása (további cikkeit itt találja)

Ezúttal szokatlan és váratlan jó hírről számolhatok be a Tett és Védelem Alapítvány honlapját látogató olvasóknak: úgy tűnik, hogy 2015 első kilenc hónapjában igen visszafogottan, de csökkent az antiszemita fenyegetések és támadások („esetek”) száma Franciaországban – ezt közölte a francia belügyminiszter tájékoztatása nyomán a francia sajtó a napokban.

Bernard Cazeneuve

Bernard Cazeneuve

A csökkenés a 2014-es évhez képest kicsi (1,5%-os), de ismerve az év eleji előzményeket, a januári kifejezetten antiszemita élű merényleteket és a vallási indíttatású erőszak akkori erősödését, azt hiszem, e kis öröm is méltó a megemlítésre, még akkor is, ha az év statisztikái nem lesznek képesek hűen tükrözni a sokkot, amelyet a zsidó közösség a kóser bolt elleni támadás nyomán át kellett, hogy éljen. 2015 még csökkenő tendenciát mutató statisztikák mellett is fekete év lesz, hiszen a januárihoz fogható horderejű, több emberéletet is követelő támadásra a Merah-ügy, a 2012-es toulouse-i antiszemita merénylet óta nem került sor.

Miként Bernard Cazeneuve belügyminiszter november eleji, a zsidó közösség ernyőszervezetének (Crif) éves közgyűlésén elmondott beszédéből kiderül, az 1,5% értelemszerűen annak köszönhető, hogy a nyár közepe óta inkább csökkent az előző évihez képest az esetek száma (igaz, a 2014. évi szám viszont kétszerese volt a 2013-as adatnak). A miniszter ezt az eredményt, felhívva a figyelmet az óvatosság követelményére, többek között a kormányzati keménységnek igyekezett betudni, mondván az intézkedések lassan meghozzák a sikert.

A beszéd számunkra azért érdekes, mert összefoglalja a Franciaországban jelenleg hatályos és tervezett antiszemitizmus-ellenes és a zsidó közösséget védő kormányintézkedéseket, melyeknek a kimenetelét és eredményességét folyamatosan nyomon követhetünk. Először is Cazeneuve elmondta, hogy a november eleji állapot szerint 794 zsidó intézményt védenek a fegyveres szervek. Másrészt ismét említette a 100 millió eurós rasszizmus elleni kormánytervet és kommunikációs kampányt. Cazeneuve továbbá ismertette a büntetőjogi reformot, mely a gyűlöletbeszéd tényállását átemeli a sajtójogból a klasszikus büntetőjogba, illetve súlyosbító körülménnyé teszi a rasszista és antiszemita indítékot minden bűncselekmény esetében. Felelevenítette, hogy bevonják az oktatást is az antiszemitizmus és rasszizmus elleni harcba, illetve megemlítette, hogy létezik egy munkacsoport, mely az interneten terjedő gyűlöletbeszéddel foglalkozik, és mintegy 300 ügyet kezel hetente.

Jonathan Greenblatt, az ADL vezetője

Jonathan Greenblatt, az ADL vezetője

Ami pedig a miniszter óvatos optimizmusát illeti, egy váratlanul kedvező „adat” természetesen még nem trend. Ismerve a francia zsidó közösség aktuális lelkiállapotát, nekik most nyilvánvalóan nem kicsit kedvezőbb „adatokra” van szükségük, hanem az antiszemita erőszak érezhető és erőteljes csökkenésére, amely megkönnyíti és élhetőbbé teszi a mindennapokat. A miniszter beszéde ezt természetesen igyekezett azzal érzékeltetni, hogy hosszan beszélt arról, mennyire nehéz éven van túl a közösség.

A Rágalmazásellenes Liga (ADL) Európába látogató vezetője, Jonathan Greenblatt szintén a Crif éves közgyűlésén egyébként arra biztatta a franciaországi zsidókat, hogy a nehézségek ellenére tartsanak ki, mg akkor is, ha az egyébként egyre „zsidóbarátabb” Nemzeti Front és Marine Le Pen esetleg egyre erőteljesebb választási sikereket ér el: „ez az Önök országa, és nem hiszem, hogy megengedhetjük, hogy akár Marine Le Pen akár más elvegye [Önöktől]” – mondta.

Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértő, politológus (ELTE ÁJK, 2009), francia nyelv és irodalom szakos bölcsész (ELTE, BTK, 2008). Egyetemi tanulmányai alatt eltöltött egy évet a párizsi Sciences Po-n, az Eötvös Collegium tagja volt, illetve nemzetközi kapcsolatokat hallgatott a Mathias Corvinus Collegiumban. 2019-ben szerzett doktori fokozatot (PhD) az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának Politikatudományi Doktori Iskolájában. A Milton Friedman Egyetem adjunktusa, a www.franciapolitika.com szerkesztője.

A szerző további írásai itt olvashatók