Felszabadítóként ünnepelték az ukrán náci katonát a kanadai parlamentben

Megdöbbentő eseményeknek lehettünk tanúi az ottawai parlamentben a megtérés szombatja előtti órákban, 2023. szeptember 22-én. A hivatalos kanadai látogatáson tartózkodó Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Justin Trudeau kanadai miniszterelnök kíséretében a parlament alsóházában tett látogatást, ahol a képviselők állva tapsolták meg a honvédő ukrán elnököt és még valakit.

Ez a valaki nem volt más, mint Yaroslav Hunka, 98 éves kanadai állampolgár, akit Anthony Rota házelnök úgy mutatott be, mint a második világháború idején “az oroszok ellen Ukrajna függetlenségért küzdő Első Ukrán Hadosztály veteránja, Ukrajna hőse, Kanada hőse”.

A mélyen meghatott ősz bácsika 1943 és 1945 között az “oroszok” ellen küzdött volna? Ha igen, vajon kinek az oldalán?

Yaroslav Hunka SS-önkéntes a Waffen SS 14. “Galícia” Gránátos Hadosztályában szolgált, tehát a nácik oldalán “harcolt” az ukrajnai zsidók, lengyelek, belorussziai partizánok ellen.

Heinrich Himmler, az SS birodalmi vezetője szemlét tart az ukrán SS hadosztály katonái felett

1944 nyarán a Szovjet Hadsereg ellen kerültek harcba, mely a lvovi offenzívában az alakulatot részben megsemmisítette, azt később feltöltötték és szlovákiai partizánvadászatra használták, majd onnan Karintiába dobták át a Harmadik Birodalom védelmére.

Alsó sor, középen: Jaroslaw Hunka SS Schütze 1944 nyarán

Az alakulatot elméleti síkon 1945. március 17-én valóban átnevezték Első Ukrán Hadosztályra, és a német felügyelet alatt alakulgató Ukrán Nemzeti Hadsereg kötelékébe utalták át, azonban a gyakorlatban a háború végéig SS alárendeltségben maradt. Az alakulat katonáit a britek és a velük szövetséges lengyelek vették gyámság alá, Riminiben internálták őket, majd mintegy nyolcezren az Egyesült Királyságba emigráltak, majd onnan a brit birodalom egyéb országaiba, így mintegy kétezren Kanadába. Köztük volt Yaroslav Hunka is.

Állítólag senki sem tudta, ki is ő valójában, miközben hosszú perceken át állva, tapsolva ünnepelték a Waffen SS kiérdemesült ősz veteránját.

Joggal merül fel a kérdés, hogy létezik ilyen hiba a gépezetben? Létezhet, hogy a teljes kanadai törvényhozás ennyire ne ismerje törvényhozás ne ismerje saját történelmét? Egy kivétel biztosan volt, mégpedig a kanadai ukrán közösséghez tartozó Chrystia Freeland miniszterhelyettes, akinek nagyapja, Mykhailo Khomiak a banderista ukrán nácik által kiadott, szélsőségesen antiszemita Krikivski Visti főszerkesztője volt, aki szintén Ukrajnában folytatta tevékenységét a háború után.

Az esemény hatalmas felzúdulást váltott ki, azóta egymást érik az elhatárolódások, bocsánatkérések, különösen Jom Kipur előtt és után a kanadai zsidó parlamenti képviselők részéről, akik hebegve habogva próbálják ekszkuzálni magukat közösségük előtt, így Karina Gould cseh zsidó számazású liberális képviselő is, aki még külön is megszorongatta az idős SS katona kezét, Rota házelnökkel közösen.

Próbálna szabadulni a kellemetlen hurokból Trudeau miniszterelnök is, aki először eljátszotta hogy fogalma nem volt, ki ez az ember, de pechjére, Hunka unokája kiposztolta a Facebookra hogy az esemény előtt ő és Zelenszkij külön fogadták a nagyapját, és azóta Justin Trudeau csak annyival próbált védekezni, hogy nagyon fontos, hogy ne üljünk fel az orosz propagandának a történet kapcsán, de valószínűleg egyedül ő érti, mire gondolt ebben a kontextusban.

Egyvalaki nem nyilatkozott még ez ügyben, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Vajon az ő nagyapja, a Hunkával ellentétes oldalon harcoló Simon Zelenszkij, a Szovjet Hadsereg ezredese mire gondolna az események ilyetén alakulása kapcsán?

Jelen állás szerint Anthony Rota házelnökkel vállalja magára a bűnbak szerepét, de már több nyilatkozó szavaiból tudható, hogy a felelősség mindezért egyáltalán nem egyedül őt terheli. Yaara Saks liberális zsidó képviselő, aki a korábban Trudeau ellen tüntető kamionosok dudálását (angolul: honk honk) a náci Heil Hitler köszöntés kódolt változatával azonosította parlamenti expozéjában most látványosan tapsolta meg Hunka SS-önkéntest, szintén Rota házelnökre mutogatva hárít, és a holokauszttal kapcsolatos ismeretterjesztés hiányával próbálja elfedni saját tévedését.

A cikk szerzője Bíró Ákos történész.