Sopronban tartanának kongresszust az európai neonácik

Október 6-tól háromnapos hálózatépítő kongresszust szerveznek Sopronban európai náci szervezetek. A városlakók tiltakoznak, a polgármester közleményben nyomatékosítja, hogy zéró tolerancia van az antiszemitizmus minden formájával szemben, a szállásadóknak pedig nincs tudomásuk ilyen rendezvényről – számol be a Telex. 

Az osztrák sajtó már májusban írt arról, hogy Európa újfasisztái Sopronban szervezik meg az 1. Gerd Honsik Európa Kongresszusukat. A városban a héten kezdett terjedni a hír, miután egy antifa blogbejegyzés is született erről az interneten. A nem várt rendezvény híre még a fideszes városvezetést is összehozta az ellenzékkel abban a kérdésben, hogy fasiszták nem kellenek a városba.

A rendezvény plakátja – Fotó: Nagy Márta / Telex

A rendezvény plakátja – Fotó: Nagy Márta / Telex

A rendszerváltás óta nem először nézték ki maguknak Sopront a neonácik. A kétezres évek elején zenei találkozó címén a Sopron melletti Harkán találkoztak. Ráadásul a városban élt évekig az a férfi, akiről kongresszusukat elnevezték a szélsőjobboldaliak. Gerd Honsik Ausztria egyik legismertebb holokauszttagadójaként, többször megjárta a börtönt.

Molotov-koktélt hajigált, Hitlert felmentő könyvet írt, illetve nyílt levélben kérte az arab világot, hogy mozdítsa elő a „zsidók elgázosításának, a világtörténelem legnagyobb propaganda-hoaxának” leleplezését. Utolsó börtönbüntetéséből korábban szabadult, akkor már 70 éves volt, nem sokkal később pedig Magyarországra költözött: Sopronba. A határ és Bécs közelsége miatt dönthetett a város mellett, ott is halt meg 2018-ban

– idézi fel a lap.

Az osztrák neonácik által szervezett kongresszus célja az európai hálózat bővítése. Olyan témákról egyeztetnek többek között az olasz, az osztrák, a német és a skandináv csoportok, mint az európai egység, Európa múltbeli szabadságharcai, valamint a nemzeti mozgalmak és felfogásaik. Magyarországot biztonságos helyszínnek tartják a szervezők – írta májusban a Der Standard.

A rendezvényre szeptember 22-ig lehetett regisztrálni, a meghívó egy Infokanal Deutschösterreich névre hallgató Telegrammcsatornán érhető el. Az október 6-tól október 8-ig tervezett találkozó pontos helyszínét csak azok tudják meg, akik megveszik a jegyet, a belépő ára 25 euró személyenként. Az oldal már nem elérhető.

Az ellenzéki Momentum bejelentette, hogy ott fog tüntetni a kongresszus helyszíne előtt. A rendőrség még nem reagált a sajtó ezirányú megkereséseire, Sopron polgármestere viszont kiadott egy közleményt, mivel a lakosok tiltakozásokat szerveztek a városháza elé is. Farkas Ciprián polgármester közölte, hogy a szervezők nem kértek engedélyt.

Valószínűsíthető, hogy magánterületen találkoznak, így a hatóságoknak nehezebb dolguk lesz, ha jogszerűen akarnak fellépni.

A polgármesteri közlemény ugyanakkor

„a lehető leghatározottabb módon elutasít minden olyan politikai megmozdulást – legyen az szélsőbaloldali vagy szélsőjobboldali – amely félelmet kelt a soproniak körében. Ahogyan Magyarországon, úgy Sopronban is zéró tolerancia van az antiszemitizmus minden formájával szemben.”