„Égbekiáltó antiszemitizmusa” miatt kérte az EJA elnöke Manu Pineda EP-képviselő felfüggesztését

Az Európai Zsidó Szövetség (EJA) elnöke felszólította az EP vezetőjét, hogy függessze fel Manu Pineda spanyol képviselőt „égbekiáltó antiszemitizmus” miatt.

A Palesztinával fenntartott kapcsolatokért felelős küldöttség elnöke egy olyan Instagram-posztot osztott meg, amelyben a soha többé feliratú Hitler-plakátot úgy tépik el, hogy Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök náci tisztelgést mutat az „újra” felirat alatt. E jelenet egyértelműen sérti a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség (IHRA) antiszemitizmus-definícióját, amelyet az uniós intézmények is aláírtak.

El vídeo compartido por Manu Pineda que el lobby judío europeo considera „antisemita”

Ver El vídeo compartido por Manu Pineda que el lobby judío europeo considera „antisemita” – elindependiente en Dailymotion

Az Instagram Story videóban látható poszter egy náci tisztelgést bemutató Adolf Hitlert ábrázol, majd egy csuklyás férfi letépi a plakát egy részét, hogy láthatóvá váljon Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök, akinek az arca és az izraeli zászló felváltja Hitlerét és a horogkeresztet, majd láthatóvá teszi az „újra” szót.

Az EJA elnöke, Menachim Margolin rabbi az EP elnökének címzett levelében azt írta:

„Sajnálatos módon, mindössze három nappal az új év kezdete után, az antiszemitizmus egy égbekiáltó megnyilvánulásáról kell írnom, amelyet az Ön házának egyik tagja követett el. Megértem, hogy egy háborúban az érzelmek magasra csaphatnak. De ez soha nem lehet ürügy arra, hogy szabad kezet adjunk bármilyen gyűlöletbeszédnek, beleértve az antiszemitizmust is.”

A zsidó vezető felidézte, 2022-ben az a megtiszteltetés érte, hogy átadhatta Krakkóban Roberta Metsolának a Dávid király-díjat, másnap pedig együtt járták be Auschwitzot.

„Ön olyan vezető, aki megérti, mi forog kockán, és milyen sötét útra vezethet minket az antiszemitizmus. Jól emlékszem az Ön inspiráló szavaira. Azt mondta, hogy a Shoah áldozatainak örökségét úgy kell tisztelnünk, hogy »soha nem felejtünk, soha nem vagyunk közömbösek, és mindig, mindig felemeljük a szavunkat«”.

Menachim Margolin szerint eljött az ideje, hogy felemeljék a szavukat, mivel az emberek példaként tekintenek a politikai képviselőikre, köztük Manu Pinedára is. A zsidó vezető hangsúlyozta: kétségtelen, hogy a videó antiszemita és sérti az IHRA definícióját, ezért itt nem lehet szavakat keresni. Az antiszemitizmus mértéke a második világháború óta nem volt ilyen magas, a semmittevés nem opció, a kérdés az, mi a teendő?

‘”Pineda úr nyilvános antiszemita cselekményt követett el. Tudatosítani kell benne, hogy az antiszemitizmust nem látják szívesen az Európai Parlamentben. A házból való felfüggesztés a minimum, amit elvárnánk”

– fogalmazott a rabbi.