Antiszemita, faji felsőbbrendűséget hirdető aktivisták is részt vettek az ELTE nyári egyetemén

Antiszemita, faji felsőbbrendűséget hirdető amerikai aktivisták miatt áll a botrány az ELTE-n, mivel két amerikai fehér nacionalista, Greg Johnson és David Michael Zsutty is részt vett a felsőoktatási intézmény, az ELTE Budapest Summer University négyhetes programján – számol be a Szabad Európa.

Az ELTE nyári egyetemére külföldi diákok jelentkezhetnek, hogy megtanuljanak magyarul, és hogy megismerkedjenek a magyar kultúrával. A két amerikai hallgató is ezzel a céllal iratkozott be a kurzusra, de mindketten Magyarországon élnek már egy ideje. Johnson 2019-ben költözött Budapestre, miután kitoloncolták Norvégiából. Zsutty 2023-ban költözött a magyar fővárosba.

Az 58 éves Johnson nevéhez egy könyvkiadó alapítása is fűződik, könyveit álnéven jegyzi. Az egyik kötetében az alábbiakat írta:

„Ami a zsidókat illeti (…) Minden vagyonukat el kell kobozni. (…) Először is ezt jóvátételnek kellene tekintenünk. Másodszor: ha hagynánk, hogy megtartsák a vagyonukat, azonnal arra használnák, hogy zavart keltsenek ellenünk. Nézzük csak meg, mi történt, amikor Adolf Hitler a rá jellemző túlzott kedvességgel, ami a legnagyobb hibája volt, megengedte a németországi zsidóknak, hogy vagyonukkal együtt kivándoroljanak.”

Ideológiájának középpontjában a „fehér etnoállam” létrehozása áll. Ez egy olyan elképzelt államforma, ahol a tartózkodás vagy állampolgárság csak fehéreknek lenne megengedett, a nem fehéreket és a zsidókat pedig kizárná. Az ötlet a szélsőjobboldali csoportok és a Ku-Klux-Klan tagjai körében népszerű – emlékeztetett a Szabad Európa.

Johnsont 2019-ben letartóztatták le egy szélsőjobboldali konferencia előtt, mert egy írásában védelmébe vette a szélsőjobboldali tömeggyilkos Anders Breiviket, aki 77 embert ölt meg 2011-ben. Két nappal később ki is toloncolták Norvégiából, majd Budapestre költözött.

David Zsutty pedig a Johnson által alapított Homeland Institute nevű amerikai szélsőjobboldali agytröszt igazgatója, ami ismert arról, hogy olyan összeesküvés-elméleteket hirdet, mint például a nagy népességcsere (Great Replacement Theory). E szerint egy liberális összeesküvés folyik azért, hogy az USA és az európai országok fehér lakosságát a bevándorlás révén felhígítsák.

Felfedték a jogász végzettségű Zsutty szélsőjobboldali tevékenységeit is egy online neonáci közösségben, az Identity Evropában. Zsutty Tyler Hess álnéven posztolt a csoportba, ahol gyakran erősen antiszemita felhanggal írt, valamint arról is elmélkedett, hogy „teljesen ártatlannak” tartja a fajgyűlölő charlottesville-i gyilkost, James Fieldset.

A Szabad Európa több hallgatóval és ELTE-s oktatóval beszélt, hogy rekonstruálja a történteket. E szerint a kurzusra nem voltak felvételi kritériumok, egy jelentkezési lap kitöltésén kívül a leendő hallgatók nem estek át semmiféle előzetes átvilágításon.

A kurzus második hetében egy kör-e-mail olvasásakor az egyik diák észrevette Johnson e-mail-címét, és jelezte a diáktársainak. A két szélsőjobboldali férfi egyébiránt semmiféle szélsőséges megnyilvánulást nem tett a kurzus alatt, nem is vegyültek a többi diákkal.

A helyzet többeket is érzékenyen érintett. Több hallgató már nem is vett részt az utolsó napok tevékenységein.

„Én személyesen nem tudtam mit tenni azon kívül, hogy tettem egy hivatalos bejelentést a nemzetbiztonsági szakszolgálatnál, akik egy héttel később visszaírtak, hogy továbbították a rendőrségnek”

– mondta az egyik oktató. Elmondása szerint a kurzus harmadik hetében a diákok az ELTE vezetőségéhez is eljuttatták panaszaikat.

Az egyetem vizsgálatot indított az ügyben, de arra jutott, hogy a program résztvevőire nem vonatkozik az ELTE etikai kódexe.

A diákok úgy határoztak, hogy nem vesznek részt a diplomaosztó ünnepségen, aminek a híre az ELTE vezetéséhez is eljutott. Végül úgy döntöttek, hogy egyáltalán nem tartják meg a záróünnepséget.