A Chabad hivatalosan is cáfolta az ukrajnai antiszemita incidenst

Nagy valószínűséggel fake news volt egy erőszakos zsidóellenes atrocitásról szóló hír Zsitomir városából, ahonnan egyébként az orosz támadások elől menekül sok zsidó.

Ukrajnában több száz zsidó család volt kénytelen elhagyni otthonát, éspedig nem az orosz invázió miatt, hanem azért, mert ukránok kifosztották otthonaikat és fizikailag is megtámadták őket – adta hírül a 0404 izraeli hírportál nyomán a World Israel News.

A hír, amelyet a WIN–en kívül egyetlen mérvadó lap sem tett közzé, azért is volt megdöbbentő, mert az orosz propaganda hetek óta az ukrán „neonácizmussal” is hozza összefüggésbe az ország ellen indított háborúját.

Az eredeti hír arról szólt, hogy Zsitomir városában a zsidókat megfenyegették, zaklatták és fizikailag megverték a helyiek, akik ki akarták használni az Ukrajna és Oroszország közötti harcok okozta káoszt.

A városban és annak külterületén a Chabad és a Lev Layeled zsidó civil szervezet működtet egy árvaházat és gyermekotthonokat. A Lev Layeled eredeti közleményében az állította, hogy múlt csütörtökön „az árvaházban dolgozó ukránok fosztogatni és verni kezdték a helyi zsidókat.” Az ukrán hatóságok állítólag felhívták a Chabadot, és közölték, hogy sürgősen el kell menekülniük, hogy megmentsék az életüket.

Ukrajnából kimenekített zsidó árva gyerekek

A World Israel News nem sokkal később frissítette a hírt és új címet adott neki: „A Chabad szerint valótlan a helyiek által megtámadott ukrajnai zsidó menekültekről szóló jelentés.” A lap nem cáfolja tételesen a hír egyes részleteit, csak azzal az új bevezetővel közli, hogy „a zsitomiri Chabad-Lubavics a cikk megjelenése után felvette a kapcsolatot a World Israel News-szal, és közölte, hogy a 0404-es jelentésben közölt információk hamisak. ”

Cáfolta az atrocitást Shlomo Wilhelm zsitomiri rabbi is a The Jerusalem Postban. „Ez egy teljes, szemenszedett hazugság; nem volt verés és semmi ilyesmi. Az egyetlen ok, amiért elmentünk, az ez az átkozott háború: a szirénák és a közelben lezuhant rakéták miatt. Nincs más okunk arra, hogy elhagyjuk Ukrajnát.”

A rabbi szerint az álhír „árt a zsitomiri zsidó közösségnek és általában az ukrán zsidóknak. Az ukrajnai zsidók kizárólag a háború miatt mennek el” – hangsúlyozta, de azt is hazugságnak nevezte, hogy az elmúlt években ne lett volna antiszemitizmus Ukrajnában. Az azonban sem a WIN, sem a The Jerusalem Post írásából nem derül ki, honnan vette, mi a pontos forrása a Lev Layeled által közzétett zsitomiri információnak.

Mint arról beszámoltunk, részben Zsitomirból származnak azok a zsidó árva gyerekek, akiket sikerült kimenteni Ukrajnából (képünkön). A Chabad beszámolója szerint az elmúlt két hétben mintegy 22 ezer zsidó ukrán menekült áramlott a háború sújtotta ország határai felé a Chabad-Lubavics küldötteinek segítségével. A szervezet honlapján nincs hír arról, hogy bármelyikük antiszemita atrocitások elől jött volna el Ukrajnából, mindenki az orosz bombázások elől menekül.