Brüsszel biztonsági okokból nem ad otthont a Belgium-Izrael labdarúgó mérkőzésnek

A belgák szeptember 6-án találkoztak volna az izraeli válogatottal a Nemzetek Ligájában a fővárosi Baldvin király Stadionban.

Brüsszel a közel-keleti helyzetre való tekintettel, biztonsági okokból nem ad otthont szeptemberben a Belgium és Izrael közötti labdarúgó Nemzetek Ligája-mérkőzésnek – közölte szerdán a brüsszeli főpolgármesteri hivatal.

A főpolgármesteri hivatal sajtóközleményében az áll, hogy a gázai humanitárius és biztonsági helyzetre, annak következményeire, és a nemzetközi visszhangokra való tekintettel Brüsszel város polgármestereinek és tanácsnokainak testülete úgy döntött, hogy nem lehet a területén megrendezni ezt „a közbiztonságra nagy kockázatot jelentő” mecset.

„Alapos elemzés után arra jutottunk, hogy a mérkőzés megrendezésének bejelentése fővárosunkban, ebben a különösen nyugtalan időszakban, kétségtelenül jelentős tüntetéseket és ellentüntetéseket fog kiváltani, ami veszélyezteti a nézők, a játékosok, a brüsszeli polgárok és rendőri erőink biztonságát”

– olvasható a közleményben.

Az október 14-i Franciaország és a november 14-i Olaszország elleni belgiumi mérkőzésekre a jegyértékesítés a tervek szerint zajlik. Brüsszel városa már a gázai háború kitörése előtt is fokozott biztonsági készültségben volt, a várost többször is szélsőséges támadások érték.

A Tett és Védelem Liga (APL) szerint ezt a döntést azok hozták, akik Izraelt és a zsidókat társadalmi gettó mögött tartanák. Azzal, hogy nem rendezik meg a mérkőzést, győzött a terror és az antiszemitizmus, hisz ahelyett, hogy Belgium a zsidóságot védené, inkább kint tartja őket.

Az APL arra kéri a belga kormányt, hogy azonnal lépjen közbe, és tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a helyi zsidó közösség, az országba látogató izraeli sportolók, szurkolók ugyanolyan biztonságos körülmények között, szabadon gyakorolhassák kultúrájukat, vehessenek részt sporteseményeken, mint bármely más nemzet tagjai.