Az ET ajánlást fogadott el a holokauszt-emlékezetpolitikával kapcsolatban

Az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága átfogó ajánlást fogadott el a holokauszt-emlékezetpolitikával és az emberiesség elleni bűncselekmények megelőzésével kapcsolatban – olvasható a strasbourgi szervezet sajtóközleményében.

Az MTI által szemlézett dokumentum szerint az ET döntéshozó szervének ajánlása felszólítja a szervezet 46 tagállamát, hogy a holokauszt történetének megismerését az oktatás és a közpolitika szerves részeként mozdítsák elő. A szöveg hangsúlyozza az európai zsidó közösség módszeres pusztításának kivételesen súlyos jellegét, ugyanakkor foglalkozik a 20. században más népcsoportok ellen elkövetett bűncselekményekkel is.

Az elfogadott ajánlás kiemeli, hogy „a náci bűnökre való emlékezés Európa humanista, demokratikus felfogásának kulcsfontosságú eleme, amely a harmonikus európai együttélés vágyát igazolja”. A szöveg szerint továbbá a holokausztot a történelemoktatáson belül külön tárgyként kell kezelni. Az oktatás során a holokauszt kivételes jellege hangsúlyozandó, azonban foglalkozni kell a nácizmus többi áldozatának emlékezetével is.

Az ajánlásban arra is felhívták a figyelmet, hogy amennyiben az oktatás során szóba kerül a közel-keleti konfliktus, „kerülni kell a kétes összehasonlításokat és biztosítani kell, hogy a cionizmus, az arab nacionalizmus és a palesztin nemzeti mozgalom története a lehető legkiegyensúlyozottabban és szenvtelenül kerüljön bemutatásra”.

Marija Pejcionic Buric, a szervezet főtitkára üdvözölte a miniszteri bizottság ajánlását. Hangsúlyozta, hogy a holokauszt emlékezete és történetének oktatása létfontosságú az emberiség elleni bűncselekmények megelőzéséhez.

„Egy olyan időszakban, amikor az antiszemitizmus erősödik, folyamatosan emlékeznünk kell az áldozatokra, és biztosítanunk kell, hogy az emlékezés a jövőben is folytatódjon. Ez alapvető része az európai zsidó élet védelmében vállalt kollektív elköteleződésünknek és közös európai értékeinknek” – emelte ki.