Elutasította a fasizmust az olasz miniszterelnök

Giorgia Meloni első parlamenti beszédében a leghatározottabban elítélte a fasizmust, és hangsúlyozta Olaszországnak az Európai Unió iránti elkötelezettségét – tudósít a Politico. 

Az új olasz miniszterelnök szerint Mussolini 1938-as faji törvényei az olasz történelem legrosszabb pillanatai voltak, amelyek több ezer zsidó ember koncentrációs táborokba való deportálásához vezettek. Hangsúlyozta: sohasem rokonszenvezett az antidemokratikus rezsimekkel, így a fasizmussal sem, és harcolni fog „mindenféle rasszizmus, antiszemitizmus és diszkrimináció ellen”.

Giorgia Meloni szerint az Európai Unióban nincsenek első- és másodosztályú tagok. „Aki kérdéseket tesz fel Európáról, nem ellenség vagy eretnek, hanem pragmatikus, aki nem fél kimondani, hogy valami jobban is működhet” – mondta. Megjegyezte, hogy nem akarják fékezni vagy szabotálni az európai integrációt, hanem a válsághelyzetekkel szemben a hatékonyabb válaszadás irányába kívánják terelni.

A kormányfő alsóházi beszédében bizalmat kért kabinetje számára. A kedd esti ülésen a képviselőház bizalmat szavazott a Meloni-kormánynak: 235-en szavaztak igennel, 154-en nemmel és 5-en tartózkodtak.