Újabb leleplező videó jobbikos náci politikusról

Egy zsidó lap által közzétett, korábbi felvételen az látható, hogy Szilágyi György, a párt alelnöke egy focistadionban Sieg Heil–t int a karjával, és védelmébe veszi az Aryan Army amerikai neonáci csoportot. 

Újabb leleplező felvétel került ki jobbikos politikusról. Ezúttal a The Jewish Voice című amerikai zsidó lap tett közzé egy fotót, amelyen egy focistadionban Szilágyi György országgyűlési képviselő, a párt alelnöke náci köszöntésre emeli a karját.

A lap rábukkant egy Duna TV–s felvételre is, amelyen Szilágyi arról magyaráz: az Aryan Army (árja hadsereg), amelynek transzparense a stadionban ki volt függesztve, valójában „nem náci jelkép”, hanem „a börtönben lévő fehérek csoportosulása”, ugyanúgy létezik ilyen a feketéknek is, és valójában csak egy „érdekvédelmi csoport”.

Sőt, Szilágyi a felvételen azt állítja, hogy a szervezet egyik mottója, a „white power” (fehér hatalom) valójában az amerikai kosárlabdacsapatok 80 százalékának benne van a címerében, ahogy szerinte a fekete kosárlabdacsapatokéban is a „black power” (mindkét állítás téves).

Szilágyi az ellenzéki összefogásban résztvevő Jobbik vezető politikusaként a nemrég öszeállított országos lista 69. helyén szerepel. A szintén antiszemita Z. Kárpát Dániel, akiről nemrég szintén kikerült egy karlendítős fotó, az országos lista 9. helyén van.

A The Jewish Voice emlékeztet arra, hogy ugyanez a Szilágyi György korábban kijelentette: „Olyan világban élünk, ahol Simon Peres, Izrael államfője kijelentheti, hogy megszállja Magyarországot”. Szilágyi volt az is, aki 2013-ban javasolta a Simon Wiesenthal Központ betiltását, melyet „magyarellenes szervezetnek” nevezett. A központ ugyanis elítélte magyar fociultrák csoportját, akik Csatáry Lászlót éltető molinót mutattak fel egy mérkőzésen. Csatáry rendőrtisztként súlyos szerepet vállalt az 1944-es kassai deportálásokban.

Tavaly, a Covid kapcsán Szilágyi György arról posztolt a Facebookon, hogy Orbán Viktor politikai okokból „mindegy milyen áron, csak meg tudja osztani a társadalmat. (…) Most éppen védettségi igazolvánnyal rendelkezőkre és azzal nem rendelkezőkre osztja az embereket.” Erről pedig a képviselőnek a következő hasonlat jut eszébe: „Mi lesz a következő lépés? Akinek nincs védettségi igazolványa, azt koncentrációs táborba zárják?”

„Ez az ember azt állítja, hogy a magyar nemzetet és a magyar értékeket védi, de egyiket sem teszi, ehelyett antiszemitizmushoz és rasszizmushoz folyamodik, és a zsidók és a romák nyakába varrja a vélt sérelmeket. Ismerős taktika” – állapítja meg az amerikai zsidó lap.

„Oroszország nevetséges állításaival ellentétben, miszerint Ukrajnában ‘nácitlanításra’ van szükség, inkább a valódi neonácikra kellene összpontosítani, akik demokratikus országokban akarnak hatalomra jutni. Az ilyen embereknek nem szabadna megengedni, hogy hatalomra jussanak, még demokratikus eszközökkel sem, mert a történelem azt mutatja: ha egyszer hatalomra kerülnek, nem sokáig tartják tiszteletben a demokratikus eszközöket.”

Mint arra Szalai Kálmán, a TEV titkára többször is felhívta a figyelmet, a Jobbik hitelesen csak egy módon léphet fel a magyar közéletben: „ha a rasszizmusban és antiszemitizmusban fogant szervezetét feloszlatja és manifeszt módon bocsánatot kér a magyarok közösségétől az éveken keresztül tartott gyűlöletpolitikai ámokfutásáért.”