Antiszemitizmusával szembesítette Roger Waterst a Rolling Stone

A neves amerikai popkulturális magazin az interjú során nem hagyta szó nélkül a zenész Izraellel és zsidósággal kapcsolatos újabb kirohanásait.

Interjút készített a Pink Floyd alapítójával, az utóbbi években inkább sajátos politikai nézeteiről elhíresült Roger Waters–szel Amerika talán legismertebb rockzenei–politikai magazinja, a Rolling Stone.

A liberális lap eddig ugyan nem az Izrael melletti kiállásáról volt híres, ebben az interjúban azonban – ahogy az Israellycool blog fogalmaz – „dicséretes, hogy szembesíti és leleplezi Roger Waters-t”. James Ball újságíró „nem csak elfogadja a válaszait. Visszavág, és kedvezőtlenül ítéli meg Waters-t”, aki „úgy kerül ki az interjúból, mint egy antiszemita, őrült képmutató. Mivel tudjuk, hogy az is.”

„Waters többször is hangsúlyozta, hogy a problémája Izraellel van, nem pedig tágabb értelemben a zsidókkal. Az interjúnk során azonban, amikor a témáról beszélgetünk, Waters azt állítja, hogy az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában élő zsidók egy része felelősséget visel Izrael tetteiért, ‘különösen azért, mert mindent ők fizetnek’

– jegyzi meg az újságíró a rocksztárral folytatott interjúról.

A James Ball szerint többször is kiabálásba átfordult interjú során Waters hangsúlyozta, hogy ő nem antiszemita, ugyanakkor nem fogadja el a Nemzetközi Holokauszt Emlékszövetség (IHRA) antiszemitizmus–definícióját.

„Van-e joga Izrael államnak a létezéshez? Azt mondani, hogy Izraelnek nincs joga apartheidállamként léteznie, mint amilyen Dél-Afrika volt (…), nem antiszemitizmus”

– állítja Waters.

A zenész szerint ő csak „azt a tényt” kritizálja, hogy Izrael „egy felsőbbrendűségi, telepes gyarmatosító projekt, amely apartheid rendszert működtet”. Ball válaszol: a zsidó népnek évezredes múltja van Izrael térségében, nem sértő ennek fényében a „telepes” kifejezés? „Nem, nem az. Azok az emberek nem onnan származnak. Ők nem az ott valaha élt őslakosok leszármazottai” – mondja Waters. „Ez nemcsak sok izraeli állampolgárra nézve téves, hanem arra is szolgál, hogy lekicsinyelje az Izrael megalapítása előtti borzalmakat és szenvedéseket, és a zsidó haza iránti vágyat, amit ez szült” – reagál az újságíró. Ball egy másik megnyilvánulásával is szembesíti Waterst: amikor arról énekelt, hogy „visszavesszük a földet, a Jordán folyótól a tengerig”, vajon tisztában volt-e azzal, hogy ez a kifejezés vagy Izrael elpusztítását, vagy Izrael teljes zsidó lakosságának máshová történő áttelepítését írja le, ezért sok izraeli és zsidó ember egyaránt elborzadva fogadja?

„Nem, ez baromság. Ez csak a Jordán folyó és a Földközi-tenger közötti terület földrajzi leírása. Számomra ezen kívül semmilyen más jelentéssel nem bír. Senki sem sugallja, hogy mindannyiuknak el kell menniük, amit 1948-ban ők javasoltak az ottani őslakosoknak” – állítja Roger Waters.

A rockzenész hosszú évek óta az Izrael bojkottját, majd megszüntetését pártoló antiszemita BDS–mozgalom támogatója, számos rocksztárt szólított fel arra, hogy ne lépjenek fel a zsidó államban. Két évvel ezelőtt azzal vádolta meg a „zsidó milliárdos” Sheldon Adelsont, hogy „ő mozgatja az amerikai kormányt.” Közölte, hogy „a cionizmus egy ronda folt, amit el kell távolítanunk.”

Egyik korábbi turnéján egy hatalmas, felfújt disznót lehetett látni, amely Dávid–csillaggal volt kidekorálva. Palesztinbarát rendezvényeken arról beszélt, hogy „az izraeli lobbi, az izraeli kormány és az izraeli különleges ki-tudja-mik minden erejükkel a palesztinokat támogató hangok megsemmisítésére törekszenek.”

Egyik legjelentősebb szponzora, az American Express megvonta tőle támogatását Izrael-ellenes retorikája miatt.

Roger Waters jövő április 23–án Budapesten is koncertet ad az MVM Dome–ban.