A romániai zsidók túlnyomó többsége tapasztal antiszemitizmust az országban

A romániai zsidóság 71 százaléka szerint egy bizonyos mértékben az antiszemitizmus manapság is jelen van az országban – derül ki az Avantgarde közvélemény-kutató felméréséből. A felmérést augusztus 1. és október 1. között készítették, mintegy 440 romániai zsidó megkérdezésével. A hibahatár 4 százalék. A kutatási jelentést a Transtelex szemlézte

A megkérdezettek 23 százaléka állította azt, hogy nagyon nagy vagy nagy mértékben jelen van az antiszemitizmus Romániában, míg 48 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy bizonyos mértékben érzékeli a zsidókkal szembeni gyűlöletet. A válaszadók 15 százaléka szerint kis mértékben, míg 7 százaluk szerint nagyok kis mértékben van jelen az antiszemitizmus. Mindössze 6 százalék mondta azt, hogy egyáltalán nem tapasztalt ilyet.

A válaszadók 41 százaléka gondolja úgy, hogy az elmúlt 5 évben nőtt az antiszemitizmus mértéke, 38 százalékuk szerint nem változott az elmúlt években, míg csupán 16 százaléka mondta azt, hogy csökkent.

A megkérdezettek 24 százaléka állította azt, hogy antiszemita megnyilvánulás (megjegyzések) áldozata volt az elmúlt öt évben. Azok közül, akik úgy válaszoltak, hogy érte őket ilyen támadás, 79 százaléka mondta azt, hogy lelkileg megviselte (nagyon vagy kevésbé) őt az eset, 44 százalék pedig azt mondta, hogy fizikailag is befolyásolta valamennyire (nagyon nagyon, nagyon vagy kevésbé).

A megkérdezettek 14 százaléka pedig azt állította, hogy antiszemita cselekmény célpontja volt. A válaszadók 29 százaléka jelentette ki, hogy a településén az zsidó intézmények/szervezetek antiszemita megnyilvánulások célpontja volt. A többség (57 százalék) a graffitizést jelölte meg ilyen akcióként.

A megkérdezettek 51 százaléka állította, hogy az állam megvédi a romániai zsidókat, 42 százalék szerint viszont nem tesz eleget ahhoz, hogy megvédje őket.

Az elmúlt egy évben a megkérdezettek 58 százaléka állította azt, hogy találkozott azzal a jelenséggel, hogy zsidókkal kapcsolatos összeesküvés-elméletet emlegettek a világjárvánnyal, az ukrajnai háborúval vagy épp szeptember 11-i terrortámadással kapcsolatban. 70 százalékuk mondta, hogy találkozott már azzal a kijelentéssel, hogy a zsidók tartják ellenőrzésük alatt világgazdaságot, 43 százalékukat pedig a zsidók kinézetével kapcsolatos sztereotíp megjegyzések érték. A holokauszt tagadását 63 százalékuk említette, míg 54 százaluk találkozott már azzal a váddal, hogy a zsidók kihasználják, hogy a holokauszt áldozatai. 37 százalékuk mondta, hogy találkozott az online vagy offline a zsidók elleni erőszakra való uszítással.

A megkérdezettek 17 százaléka állította, hogy a sajtóban találkozott leggyakrabban a zsidókkal szembeni gyűlölettel, 13 százalék a köztereket említette, 9 százalék a politikusok megnyilvánulásait említette.