A Jad Vasem igazgatója éberséget kér az antiszemitizmus ellen

Dani Dajan, az izraeli Jad Vasem holokauszt emlékmúzeum elnöke a nácik által elkövetett háborús bűnökre való emlékezés fontosságára hívta fel a figyelmet németországi látogatása során hétfőn.

„Kétség nem fér hozzá, hogy az antiszemitizmus ismét erősödik. A holokauszt tanulsága számomra az, hogy az antiszemitizmust az első jelnél meg kell állítani”

– jelentette ki a dpa német hírügynökségnek adott interjúban Dani Dajan, az izraeli Jad Vasem holokauszt emlékmúzeum elnöke.

Dani Dajan először látogatott Németországba, kedden megnyit egy kiállítást a berlini parlament épületében, ahol a Jad Vasem múzeumból származó 16 emléktárgyat állítanak ki. Az emléktárgyak olyan német zsidóké voltak, akiket a holokauszt során gyilkoltak meg.

„Valószínűleg ez az első alkalom, hogy ezek az emléktárgyak elhagyják a Jad Vasem gyűjteményét és Jeruzsálemet”

– mondta.

„Hála Istennek nem az 1930-as évek Európájában vagyunk, nem a harmincas évek Németországában vagyunk”

– tette hozzá. Elmondta, hogy a mai generáció abban is különbözik, hogy olyan tapasztalatokkal bír, amelyekkel a harmincas években élő emberek még nem rendelkeztek.

„A harmincas években élő emberek valószínűleg nem hitték el, hogy a nácik zsidók millióit gázosíthatják el. Mi már tudjuk, hogy ez megtörténhet”

– tette hozzá Dajan.

A Jad Vasem elnöke felhívást intézett a világ népeihez és vezetőihez:, hogy

„ha antiszemitizmussal találkoznak, azonnal cselekedjenek, ne várjanak. Ha a zsidógyűlölet szörnyű méreteket ölt, akkor már túl késő”

– mondta Dajan.

A 67 éves Dani Dajan elmondta,

még fiatalon elhatározta, hogy soha nem látogat el Németországba, így soha nem felejti majd el, hogy mi történt ott a zsidókkal. Azonban meggondolta magát, ugyanebből az okból: hogy emlékezzen

– tette hozzá.

„Ennek semmi köze a gyűlölethez, csak az emlékezéshez”

– mondta az elnök.

Dajan németországi tartózkodása során tárgyalásokat folytat Frank-Walter Steinmeier szövetségi elnökkel és Olaf Scholz kancellárral.

 

forrás