A svájci parlament alsóháza csökkentette az UNRWA finanszírozását

A svájci parlament alsóháza (Nemzeti Tanács) megszavazta az ENSZ palesztin menekülteket segélyező közel-keleti hivatala (UNRWA) finanszírozásának csökkentését, mivel a szervezetet folyamatos vádak érik amiatt, hogy dicsőítik az Izrael elleni terrorcselekményeket. Az IMPACT-se brit és izraeli székhelyű nemzetközi oktatáskutató-intézet szerint az ENSZ-ügynökség oktatási rendszere „tanította mindennap gyűlöletre” az október 7-i mészárlások elkövetőit – számol be a The Times of Israel. 

A támogatás csökkentésére irányuló svájci lobbit David Zuberbühler néppárti képviselő vezette.  A keddi döntés értelmében, a kilencedik legnagyobb adományozó Svájc a szervezet mintegy 21 millió dolláros éves támogatását vonja meg.

Philippe Lazzarini, az UNRWA vezetője fájónak nevezte a döntést az X-en, és abban reménykedik, hogy a svájci szenátus felülbírálja a határozatot.

„Elkeserítő a svájci Nemzeti Tanács azon lépése, hogy csökkentette az UNRWA-nak nyújtott támogatást, mivel az ügynökséget fontos humanitárius szereplőként ismerik el Gazában és a régióban. Remélem, hogy a szenátus felülvizsgálja a döntést, mivel az UNRWA az első számú segélyszervezet Gázában és milliók számára jelent életmentést”

– írta.

Hozzátette, csalódott a döntés miatt, és hangsúlyozta, a pénzeszközök megvonása veszélyezteti a szolgáltatásokat egy kibontakozó humanitárius katasztrófa idején.

Az IMPACT-se vezérigazgatója, Marcus Sheff üdvözölte az alsóház döntését:

„Az izraelieket katasztrofálisan cserbenhagyta a Svájcban működő nemzetközi szervezetek sokasága, de egyikük sem annyira, mint az UNRWA, amely folyamatosan gyűlöletre tanította az október 7-i terrorcselekmények elkövetőit. Most a svájci parlament is megszólalt. Reméljük, hogy a diplomaták odafigyelnek a házigazdáikra.”

Izrael és más szervezetek régóta azzal érvelnek, hogy az UNRWA iskolai tananyagai dicsőítik a terrorizmust és éltetik az Izrael-ellenes uszítást.

Az IMPACT-se egy nemrégiben készült tanulmánya szerint az UNRWA több munkatársa dicsérte a Hamász terrorcsoport által október 7-én elkövetett mészárlásokat. A jelentésben szerepeltek a szervezet munkatársainak, köztük az oktatási személyzet tagjainak közösségi média bejegyzései is, amelyekkel támogatták, dicsérték a pusztító támadást.

A dokumentum megjegyzi: Gáza 500 000 diákjának több mint fele az UNRWA által működtetett oktatási intézményekben tanul, és a Palesztin Hatóság tanterve, amelyet ezekben az iskolákban tanítanak, „tele van antiszemitizmussal és erőszakra buzdít”, miközben az UNRWA munkatársai saját káros oktatási anyagokkal egészítik ki a tantervet.

Az IMPACT-se korábbi jelentései kimutatták, hogy

„az UNRWA oktatási anyagai erőszakra buzdítanak, dicsőítik a mártíromságot, démonizálják Izraelt, és támogatják az antiszemitizmust”.