„A folyótól a tengerig” jelmondatot használó amerikai egyetemisták alig fele tudja, melyik folyóra és tengerre utal a szlogen

„A folyótól a tengerig” jelmondat a hatvanas években vált népszerűvé a palesztin állam megteremtéséért kampányoló politikusok, aktivisták és terrorszervezetek számára. Az azóta is előszeretettel mottó jegyében a szabad palesztin államot a Jordán folyó és a Földközi-tenger között, jórészt Izrael területén kellene létrehozni.

Egy felmérésből ugyanakkor kiderült, hogy a szlogent támogató amerikai egyetemi hallgatók mindössze 47 százalékának van tudomása  a jelszóban szereplő folyóról és tengerről.

Ron Hassner, a Kaliforniai Egyetem (Berkeley) politológia professzora és az Izrael-tanulmányok tanszékvezetője, egyben a Security Studies című folyóirat főszerkesztője azzal bízott meg egy közvélemény-kutató céget, hogy kérdezzen meg a szlogen kapcsán 250 „legkülönbözőbb háttérrel” rendelkező amerikai egyetemi hallgatót. A válaszadók 32,8 százaléka lelkesen, míg 53,2 százalék kevésbé lelkesen, de támogatta a jelszó használatát – írja a The Wall Street Journal.

A megkérdezett diákok alig 25 százaléka tudta, ki volt Jasszer Arafat, mintegy 10 százaléka pedig azt gondolta, hogy a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) vezetője volt Izrael első miniszterelnöke. Voltak olyan válaszadók, akik szerint a Nílusra és az Eufráteszre, valamint a Holt-tengerre, az Atlanti-óceánra vagy a Karib-tengerre utal a szlogen.

Hassner beszámolója szerint miután szembesítették a diákokat a hibás válaszaikkal, 67,8 százalékuk megváltoztatta korábbi támogatói álláspontját.

„Nem szégyen a tudatlanság, hacsak nem milliók kiirtását ösztönzi. Ezek a diákok még soha nem láttak Közel-Kelet térképet, keveset tudnak a régió földrajzáról, történelméről vagy demográfiájáról. Azok, akik a szélsőségesség támogatását remélik, a közönségük politikai tudatlanságára támaszkodnak. Itt az ideje, hogy a jó pedagógusok csatlakozzanak a harchoz, és oktatással szálljanak szembe az előítéletességgel”

– írta Hassner.