A Sky News bocsánatot kért, miután műsorvezetője a holokauszthoz hasonlította a gázaiak önkéntes áttelepítésére vonatkozó javaslatot

A brit tévécsatorna közleményben kért elnézést azt követően, hogy riportere a Likud párti Danny Danonnal készített interjújában a képviselőnek a gázaiak önkéntes áttelepítését támogató felvetését a holokauszttal állította párhuzamba. 

A Sky News „teljesen helytelennek” nevezte a palesztinok háborús körülmények közepette történő önkéntes távozásának a zsidók második világháborús kiirtásához való hasonlítását.

Az interjúban Danon felidézte a Wall Street Journalban közölt novemberi véleménycikkének részleteit, amelyben arra ösztönözte a világ országait, hogy fogadjanak be korlátozott számban olyan gázai családokat, akik kinyilvánítják áttelepülési szándékukat.

A műsorvezető, Belle Donati szerint a politikus „a gázai lakosság egy részének etnikai tisztogatását javasolta”, mire ő tisztázta, hogy csak „önkéntes kivándorlásról” beszélt.

„Úgy gondolom, hogy bárki a világon, aki önként egy másik országba akar költözni, jogosultnak kell lennie erre”

– mondta.

Danny Danon 🇮🇱 דני דנון on Twitter: „This insolent interviewer from @SkyNews disgracefully drew comparisons between the situation in Gaza and the Holocaust. Shame on her pic.twitter.com/GyhkL2W1co / Twitter”

This insolent interviewer from @SkyNews disgracefully drew comparisons between the situation in Gaza and the Holocaust. Shame on her pic.twitter.com/GyhkL2W1co

Donati türelmetlenül vágott vissza, amikor úgy fogalmazott:

„Gondolom az a fajta önkéntes áttelepülés, amit sok zsidó ember tett a holokauszt idején”.

A Likud képviselője erre szégyenletesnek és antiszemitának nevezte az összehasonlítást. Donati ezt követően más témát igyekezett felvetni, de Danon nyomatékosan fogalmazva kijelentette:

„Megengedhetetlen a holokauszt felemlegetése és összehasonlítása azzal, ami ma Izraelben történik, amikor megvédjük magunkat”.

A Sky News elismerte az analógia a teljes helytelenségét és a megjegyzések sértő jellegét, és személyesen is bocsánatot kért Danny Danontól.