Brutális támadás érte Izraelt

„Háborúban állunk!” – jelentette be Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök szombaton, miután a Hamász terrorszervezet váratlan támadást indított a Gázai-övezet határához közeli izraeli települések ellen. Izrael válaszcsapásokkal reagált a támadásra, és hivatalos hadiállapotot jelentett be.

Fotó: Yousef Masoud/AP

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) legfrissebb jelentése szerint több mint háromezer rakétát lőttek ki Izraelre Gázából. Az izraeli halálos áldozatok száma meghaladja a hétszázat, a sebesültek száma 2150. A nagyszabású támadásban az Iszlám Dzsihád is támogatta a Hamászt. Mindkét szervezetet számos ország terrorszervezetként tartja nyilván. A Haárec izraeli újság úgy tudja, hogy több mint 130 civilt és izraeli katonát túszként tartanak fogva Gázában. Az ENSZ szerint a izraeli válaszreakciók miatt 123 000 palesztin hagyta el Gázát és közel 74 ezren kerestek menedéket iskolákban. Gázai jelentések szerint az izraeli ellentámadásnak 400 halálos áldozata van.

Deborah Lipstadt, az Egyesült Államok antiszemitizmus elleni megbízottja szerint: a holokauszt óta most érte a legnagyobb csapás a zsidókat. Lipstadt szerint „semmi sem igazolja” az izraeli civilek elleni „förtelmes, barbár terrorizmust” és a tömeggyilkosságokat.

„Senkinek sincs joga megmondani Izraelnek, hogyan védje meg magát, és hogyan előzze meg és riassza el a jövőbeni támadásokat. Izraelnek joga van megvédeni magát és népét. Pont”

– fogalmazott Lipstadt a Haárec tudósítása szerint. 

Amerikai tisztviselők arra számítanak, hogy Izrael a következő 48 órában jelentős szárazföldi támadást indít a Gázai övezetben, írja a BBC. Miközben Netanjahu kormányfő arról írt a közösségi oldalán, hogy az IDF minden erővel azon van, hogy megsemmisítse a Hamász katonai szárnyát.

Hétfő reggelre 260-ra emelkedett a Supernova izraeli zenei fesztivál halálos áldozatainak száma a Zaka helyi mentőügynökség közlése szerint. A Negev-sivatagban tartott rendezvényen mintegy háromezren vettek részt, mikor a Hamász lecsapott a fesztiválra. 

Israel drone footage shows aftermath of Tribe of Nova music festival attack

Drone video posted on Telegram shows the aftermath of an attack by Hamas militants on the Tribe of Nova music festival near Kibbutz Re’im in southern Israel. Emergency services say they have retrieved more than 250 bodies from the site. Israel-Hamas war live

Izrael csak az első célpont volt – figyelmeztetett a Hamász radikális palesztin mozgalom vezetője. Mahmúd al-Zahar úgy fogalmazott, hogy 

a mi törvényeink lesznek érvényben az egész bolygón, nem lesznek többé zsidók vagy keresztény árulók. Nem lesznek gyilkosságok és bűncselekmények, mint amilyeneket a palesztinok és az arabok ellen követnek el az összes arab országban, Libanonban, Szíriában, Irakban és más országokban.

CSW Latinoamérica on Twitter: „This Hamas Commander says this is not about land, not just Palestine. „The entire planet will be under our law, there will be no more Jews or Christian traitors.” Only then, if everyone adopts his law, will there be peace. pic.twitter.com/97sWBcH8yJ / Twitter”

This Hamas Commander says this is not about land, not just Palestine. „The entire planet will be under our law, there will be no more Jews or Christian traitors.” Only then, if everyone adopts his law, will there be peace. pic.twitter.com/97sWBcH8yJ

Az IDF közölte, hogy vasárnap éjszaka Izrael több mint 500 célpontra mért csapást a Gázai övezetben. Az IDF szóvivője szerint az övezet közelében még 7-8 helyen folynak harcok, négy hadosztályt vezényeltek az ország déli részébe, és a tervezettnél tovább tart a biztonság helyreállítása. Megjegyezte: a Hamász fegyveresei közül páran továbbra is képesek bejutni Izraelbe.

Az izraeli haditengerészet bejelentette, hogy elfogták Ali Ralit, a Hamász tengeri egységének vezetőjét.

A közszolgálati rádió híradása szerint hétfő reggelig nem sikerült elzárni a határkerítésen található réseket, s ezeken a nyílásokon folyamatosan utánpótláshoz jutnak az izraeli területen harcoló iszlamisták.

Izraeli légicsapás érte a Hamász által használt toronyházat. Fotó: Ashraf Amra/Reuters 

A rádió jelentése szerint szombat reggel egyidőben nyolcvan helyen törte át a határt a térfigyelő rendszer felrobbantása után mintegy 800-1000 palesztin fegyveres. A hadsereg reggeli közleménye szerint a leghevesebb harcok Beri kibucban zajlanak, ahol hetven terrorista hatolt be a településre, akik túszokkal elbarikádozták magukat.

Emellett összecsapások zajlanak Nirim kibucban, Nahal Óz, Nir Óz kibucban, ahol házanként haladtak a terroristák, feldúlták és felgyújtották az épületeket, számos civilt megöltek, sokakat  elhurcoltak.

Az IDF jelenleg azon dolgozik, hogy felszámolja az izraeli területen lévő fegyveres terrorista csoportokat, valamint  teljesen helyreállítsa a Gázai övezet határkerítését. 

Szombaton Novák Katalin köztársasági elnök és a magyar kormány is elítélte az izraeli terrortámadást. Az államfő X-en közzétett bejegyzésében azt írta, „Magyarország megerősíti megingathatatlan támogatását Izrael mellett”.

(Forrás: Index, Mandiner)