A holokauszthoz hasonlította Izrael gázai hadműveleteit a brazil elnök

„Ez nem katonák katonákkal szemben vívott háborúja. Ez egy rendkívül jól felszerelt hadsereg harca nőkkel és gyermekekkel. A Gázai övezetben nem háború zajlik, hanem népirtás” – jelentette ki Lula da Silva Addisz-Abebában, az Afrikai Unió csúcstalálkozóján.

A dél-amerikai ország államfője szerint ami a Gázai övezetben történik a palesztin néppel az csak ahhoz hasonlítható, ami a zsidókkal történt, miután Hitler határozott a legyilkolásukról

– tette hozzá Lula da Silva.

A brazil elnök ugyanakkor terrorcselekménynek nevezte a Hamász tavaly október 7-i összehangolt támadását Izrael déli része ellen, amiben mintegy 1200-an vesztették életüket. Lula da Silva azóta egyre többször bírálta Izrael gázai hadműveleteit. Kifogásolta, hogy egyes nyugati országok felfüggesztették az ENSZ palesztinokat segélyező szervezetének (UNWRA) támogatását, miután Izrael azzal vádolta az UNRWA-t, hogy egyes alkalmazottainak közük volt az október 7-i támadáshoz.

Mohamed Stajjénak, a Palesztin Hatóság miniszterelnökének, akivel szombaton találkozott, azt ígérte, hogy Brazília növelni fogja az UNRWA támogatását és példakövetésre sürgette a nemzetközi közösséget. Lula da Silva továbbá ismételten kiállt a kétállami megoldás mellett hangsúlyozva egy nemzetközileg elismert és teljességgel szuverén palesztin állam létrejöttét.

Jiszráel Kac izraeli külügyminiszter az X-en közölte, bekéretik a brazil nagykövetet, hogy tiltakozzanak nála Luiz Inácio Lula da Silva kijelentései miatt.

„Senki sem vitathatja el Izrael jogát az önvédelemhez”

– hangoztatta Kac.

Visegrád 24 on Twitter: „BREAKING:Netanyahu responds to Lula:”Lula’s words are shameful, trivialize the Holocaust & harm Israel’s right to defend itselfComparing Israel to the Nazi Holocaust & Hitler is crossing a red line. Israel fights for its defense & securing its future until complete victory” pic.twitter.com/nK0R1LGeaO / Twitter”

BREAKING:Netanyahu responds to Lula:”Lula’s words are shameful, trivialize the Holocaust & harm Israel’s right to defend itselfComparing Israel to the Nazi Holocaust & Hitler is crossing a red line. Israel fights for its defense & securing its future until complete victory” pic.twitter.com/nK0R1LGeaO

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szégyenletesnek és súlyosnak nevezte a brazil elnök kijelentéseit.

„Ez a holokauszt bagatellizálása, és a zsidó nép és Izrael önvédelmi joga elleni támadás kísérlete. A vörös vonal átlépését jelenti, ha valaki párhuzamot von Izrael és a nácik, Hitler között”

– szögezte le.