Online is elérhetők a Jad Vasem holokauszt-áldozatairól készült nyilvántartásai

Közel ötmillió holokauszt áldozat adatait tette elérhetővé a jeruzsálemi székhelyű Jad Vasem emlékhely, amelynek archívuma mostantól a JewishGen oldalon, a legnagyobb online zsidó genealógiai forráson keresztül a nyilvánosság számára is hozzáférhető — írja a Neokohn a Jewish Telegraphic Agency zsidó hírügynökségre hivatkozva.

A holokauszt áldozatainak hivatalos izraeli emlékhelye és a New York-i Zsidó Örökség Múzeuma által kedden bejelentett megállapodás révén a JewishGen, a Manhattan Battery Park negyedében található holokauszt-emlékhely leányvállalata révén könnyen hozzáférhet a Jad Vasem adatbázisában rögzített több millió névhez.

A “Tanúságtételek lapjai” – az izraeli intézmény által az 1950-es évek óta gyűjtött dokumentumok – mintegy 2,7 millió, a holokausztban meggyilkolt férfi, nő és gyermek nevét, életrajzi vázlatát és – ahol lehetséges – fényképét tartalmazzák.

A Jad Vasem névadatbázisa összesen több mint 4,8 millió zsidó áldozatot tart nyilván.

Ezekhez az információkhoz mostantól bárki hozzáférhet a JewishGen weboldalon történő közvetlen keresés útján.

“Előfordul, hogy a Jad Vasem tanúságtételi lapjai tartalmazzák az egyetlen létező információt egy-egy holokauszt-áldozatról, de az emberek eddig nem biztos, hogy tudták, hogyan használhatják fel azt a honlapjukon” – mondta Avraham Groll, a JewishGen ügyvezető igazgatója a Jewish Weeknek.

A teljes cikk itt olvasható.