2021-ben több mint 2700 antiszemita incidenst jegyeztek Németországban

A németországi antiszemitizmust monitorizáló csoport kedden közölte, hogy tavaly 2738 antiszemita incidenst dokumentált az országban, köztük 63 fizikai támadást, ebből hat rendkívüli erőszakos eset – jelentette az AP hírügynökség. 

Az antiszemitizmussal foglalkozó kutatási és tájékoztatási osztály (RIAS) jelentésében azt írta, hogy az incidensek fő okai a koronavírus-járvány és a hozzá kapcsolódó antiszemita összeesküvés-elméletek, valamint a közel-keleti konfliktus voltak.

Az incidensek 17 százalékáért szélsőjobboldaliak voltak felelősek, de az összes antiszemita incidens több mint felét nem lehetett konkrét politikai nézethez kötni – áll a jelentésben.

A szélsőségesen erőszakos esetek között a RIAS egy Izraelért tartott hamburgi virrasztás zsidó résztvevője elleni támadást és egy berlini zsidó közösségi házban történt lövöldözést is említenek

Összesen 964 embert – zsidókat és nem zsidókat – érintettek közvetlenül antiszemita incidensek – mondta Benjamin Steinitz, a RIAS vezetője Berlinben újságíróknak.

Felix Klein, a német kormány antiszemitizmus elleni küzdelemért felelős megbízottja aggasztónak nevezte az incidensek számát, ugyanakkor hozzátette „minden egyes bejelentett incidens egyúttal egy lépés a sötét számok csökkentése felé”.

Az antiszemita bűncselekmények áldozatai számára létrehozott berlini központú tanácsadó központ (OFEK) tanácsadója, Marina Chernivsky szerint az esetek magas száma „háttérzajul” szolgál a németországi zsidók mindennapi életében.