Az APL külügyi igazgatója szerint azt, ami Amerikában történik, Európa is követni fogja

„Az Egyesült Államok a világ legnagyobb és legfontosabb szuperhatalma, a szabad világ erkölcsi mércéje. Mindazt, ami Amerikában történik, Európa is követni fogja” – jelentette ki Tamir Wertzberger, a Tett és Védelem Liga (APL) külügyi igazgatója, aki más magyarországi zsidó szervezetek képviselőinek társaságában egyeztetett Budapesten Deborah Lipstadttal, az Egyesült Államok antiszemitizmus-ügyi különmegbízottjával. 

A Rumbach utcai zsinagógában tartott megbeszélésen Tamir Wertzberger George Santaya amerikai filozófust idézte: „aki nem emlékszik a múltra, az arra van ítélve, hogy megismételje azt”.

Az APL külügyi igazgatója szerint amikor az emberek Párizsban, Londonban és az amerikai egyetemein azt skandálják, hogy „gázt a zsidóknak”, akkor elfelejtettük Auschwitzot. A történelem ismétli önmagát.

„Még nem vagyunk Auschwitzban, de már Kisinyovban igen. Két dolognak kell megtörténnie ahhoz, hogy újra Auschwitz legyen. Egy antiszemitizmust szító közhangulatnak és egy őrült fickónak, aki ezt gyakorlati szintre emeli. Ez a két dolog most zajlik a legjobb amerikai egyetemeken, és megrémít a gondolat, hogy valószínűleg az 55. amerikai elnök is ezeken az egyetemeken tanul, és részt vesz ezeken a tüntetéseken, aktívan, vagy csendben a háttérbe húzódva. Ebben a helyzetben Magyarország olyan, mint egy villa a dzsungelben”

– fogalmazott az APL képviselője.

Megjegyezte, október 7-e után némileg emelkedtek az antiszemita incidensek Magyarországon, de ezek túlnyomó része külföldiekhez köthető és Izraelt célozzák.

Tamir Wertzberger egyetértett Deborah Lipstadttal abban, hogy az antiszemitizmus egy vírus, amely kétezer évvel ezelőtt indult hódító útjára. Vallási alapokról indult, később faji és etnikai elemekkel egészült ki.

„Ma az antiszemitizmus új típusával van dolgunk, amely Izrael- és cionizmus-ellenes toposzokon alapul. Fel kell ismernünk ezt a tényt, ellenkező esetben nem tudunk ellene harcolni”

– mondta.