A holland protestáns egyház szerint Izrael náci módra bánik a palesztinokkal

A holland protestáns egyház felháborodást váltott ki miután a ciszjordániai palesztinokkal szembeni izraeli politikát a nácik zsidókkal szembeni bánásmódjához hasonlította.

 

A kérdéses jelentést a Hollandiai Protestáns Egyház (PKN) tagjai állították össze tavaly novemberi júdea-szamáriai (ciszjordániai) látogatásukat követően.

„Amikor a Jad Vasem Múzeumban jártunk, a holokauszt páratlan borzalmainak bizonyítékait láttuk, és a >>Zsidóknak tilos<< feliratú tábla arra emlékeztetett minket, amit az elmúlt napokban láttunk és hallottunk a palesztin keresztények részéről.

A >>Soha többé<< mondás visszhangzott a fejünkben”

– írják a szerzők a jelentésben.

Binyomin Jacobs, Hollandia főrabbija elmondta, hogy az egyház néhány héten belül összeül, hogy a jelentés megállapításai alapján megvizsgálja a szervezet és Izrael állam közötti kapcsolatokat.

A hollandiai zsidó közösséget megrázta a jelentés, ami miatt az ország zsidó közösségeit tömörítő ernyőszervezet közleményt adott ki, amelyben megdöbbenésüket fejezték ki az összehasonlítás miatt.

Jacobs rabbi szerint „holland keresztények milliói követik a PKN-t. A zsidók holokausztban történt szisztematikus kiirtása és Izrael Állam [cselekedeteinek] összehasonlítása elfogadhatatlan, és arra ösztönözheti a holland állampolgárokat, hogy kárt tegyenek a zsidókban.

Ez egy egyenesen antiszemita jelentés”.

Modi Ephraim, Izrael hollandiai nagykövete megdöbbenésének adott hangot a jelentés miatt, hozzátéve, hogy „az antiszemitizmus riasztó növekedését látjuk”.

 

forrás