Szalai Kálmán: Orbán Viktor a lehető legnagyobb biztonságot garantálja a zsidó közösségeknek Magyarországon

„Legszívesebben azt írtam volna, hogy egy cionista bérenc, a lubovicsi (sic!) szekta foglya, de ebből nem biztos, hogy jól ki lehet jönni” – áll abban a három évvel ezelőtt keltezett levélben, amelyet Gyöngyösi Márton jegyez, és amelyben a Jobbik jelenlegi elnöke Orbán Viktor kapcsán fogalmazott meg véleményt.

A Jobbik belső levelezéseiből az Origo közölt részleteket.

Az üggyel kapcsolatban megkereste a Mandiner Szalai Kálmánt, a Tett és Védelem Alapítvány titkárát, aki úgy fogalmazott, hogy az ilyen kijelentés soha, semmilyen körülmények között nem fogadható el.

„Több okból is nehezen értelmezhető, mi az, hogy Orbán Viktor a Chábád Lubavics mozgalom foglya?”

– tette fel a kérdést a TEV vezetője.

Szalai a Mandinernek elmondta:

Orbán Viktor a lehető legnagyobb biztonságot garantálja a zsidó közösségeknek Magyarországon, nemcsak az Európai Unióban, hanem az egész világon. Szerinte, ha ezért Magyarország miniszterelnökét szitokszóként említik a cionizmus kapcsán, akkor az nyugodtan kijelenthető, hogy „antiszemitizmusnak számít a mi értelmezésünkben”.

A TEV titkára szerint Gyöngyösi kijelentése illeszkedik azokhoz, amiket korábban mondott, például, amikor 2012-ben zsidókat akart listázni, vagy ahogy a múltban Izraelről nyilatkozott.

„Szemforgatásnak tartjuk azt a hozzáállást, amivel egy elmaszatolt bocsánatkéréssel úgy tekinti az évek során elkövetett zsidóellenes megnyilatkozásait, mintha az rendben lenne, le lenne tudva. Nem, mi nem így gondoljuk”

– mondta a Mandinernek Szalai Kálmán, aki szerint továbbra is az az álláspontjuk, hogy az ilyen politikai megnyilatkozásoknak nincs helye, nemcsak a magyarországi politikai közéletben, a közéletben sincs, és teljesen elfogadhatatlan minden tekintetben.

„Ilyen kijelentések az elkövetőikkel együtt a politikai közélet szemétdombjára valók”

– fogalmazott Szalai Kálmán.