Párizsban mutatták be a TEV kiállítását az ukrán zsidóság megsegítéséről

A párizsi Francia Zsidó Hitközség épületében mutatta be a Tett és Védelem Alapítvány (TEV) a Testvérem őrzője vagyok-e? című kiállítást, amely különösen, de nem kizárólagosan a zsidó segélyezési erőfeszítésekre összpontosít.

Három konkrét esetet is kiemel Magyarországról, Lengyelországból és Németországból, amelyekben zsidó közösségek zsidók és nem zsidók menekítésére fogtak össze a helyi kormányokkal. Elsősorban azonban a balatonőszödi üdülőben kialakított szálláson lakók történetein keresztül mutatja be a háború kitörése és a menekülés során átéltek mellett a családok ezreinek szétszakítottságát.

A kiállításmegnyitón részt vett Amichaj Chikli, a diaszpóraügyekért felelős izraeli miniszter, Joel Mergui, a Consistoire de Paris, a Franciaországban élő zsidóság egyik legnagyobb szervezetének elnöke, és Levi Matusof rabbi jelenléte, aki bemutatta az ukrán zsidó közösséget. A Tett és Védelem Alapítványt Szalai Kálmán titkár képviselte.

Párizs a második állomása a kiállításnak és március 28-ig látogatható, majd április 9-én érkezik vissza Brüsszelbe, a Magyar Kulturális Intézetbe. A tárlatot ezt követően Berlinben mutatják be.