További pogromokkal fenyegeti Izraelt az iráni iszlamista rezsim 

A Forradalmi Gárda vezetője arra figyelmeztette a zsidó államot, hogy további olyan atrocitásokra számítson, mint amilyeneket a Hamasz követett el az október 7-i pogrom során.   

Szintet lépett az Izraelt már eddig is megsemmisítéssel fenyegető teheráni vezetés: nemcsak nyílt egyetértését fejezte ki a Hamász október 7-i brutális támadásával, de ugyanilyennel fenyegette meg a maga részéről is Izraelt. 

„Ahogy az al-Aksza vihar olyan helyről érkezett, amellyel az ellenség nem számolt, úgy kell várniuk más viharokra is, amelyek onnan érik őket, ahonnan nem várják”

– figyelmeztetett Hoszein Szalami tábornok, a Forradalmi Gárda vezetője Iszfahanban tartott beszédében, a Hamász által választott hivatalos elnevezést használva a palesztin terroristák Dél-Izraelben végrehajtott támadására, amely több mint 1200 ember életét követelte. 

Szalami szerint a gázai palesztinok „ingoványt” teremtettek Izrael és az Egyesült Államok számára a csatatéren, de a politika, a hírszerzés és a biztonság terén is.

„Gáza a cionisták temetkezési helyévé válik. Korábban erődítményeken belül és falak mögött harcoltak, és azt hitték, hogy ezek a falak megvédik őket Isten haragjától, de Isten büntetése onnan éri el őket, ahonnan nem is számítanak rá”

– jelentette ki. 

Közben továbbra is tartanak a találgatások arról, hogy Irán (amely hosszú évek óta a Hamász egyik fő szponzora, pénzzel, fegyverekkel és képzéssel segítve azt) tudott-e előre a támadásról. A rezsim legfőbb vezetője, Ali Khamenei ajatollah, miután a vérontást követően találkozott Iszmail Haníje Hamász-vezérrel, azt állította, hogy a szervezet nem értesítette őket előre a támadásról. 

A Reuters hírügynökség jelentése szerint három névtelenül nyilatkozó iráni tisztviselő, akik jelen voltak a találkozón, azt állította, hogy Khamenei közölte Haníjével: „Nem figyelmeztettél minket az Izrael elleni október 7-i támadásodra, és nem fogunk belépni a háborúba a nevedben”. Egy napra rá a Hamasz dühösen reagált a jelentésre, azt teljesen légből kapottnak  nevezve.  

Teherán kettős beszédet folytat az októberi támadásról a muszlim világ és a Nyugat felé – írja a MEMRI közel-keleti médiaelemző. Khamenei és az iráni vezetés a saját népének és a világ muszlimjainak azt mondja, hogy Irán az „ellenállási tengely” élén vezeti a harcot Izrael és a Nyugat, főlerg Amerika ellen.  

A közel-keleti média felé Irán azt próbálja közvetíteni, hogy a muszlim umma (a teljes iszlám közösség) és az „ellenállási tengely” (tehát Irán, a libanoni Hezbollah, a Hamász, a Palesztin Iszlám Dzsihád, a jemeni húti milíciák, valamint az iraki és szíriai síita fegyveresek), az igazi front, amely vallási és kulturális háborút vív a nyugati zsidók és keresztények hazugságai és hitetlensége ellen.  

A Nyugat felé azonban az iráni rezsim ragaszkodik ahhoz, hogy semmi közük nem volt a Hamász mészárlásához, és hogy ez a Hamász önálló akciója volt. Khamenei és a Hezbollah főtitkára, Hasszán Naszrallah egyaránt keményen dolgozott azon, hogy elhatárolódjon az iráni tengely palesztin ága által elkövetett október 7-i atrocitásoktól. 

November 1-i, tévé által is közvetített beszédében Khamenei ajatollah beszélt

„a palesztin nép szenvedéséről” a Gázai övezetben a Hamász mészárlásaira adott izraeli válaszlépések miatt, és megdicsérte a Hamászt, amiért „megvédte országát” és „megalázta” a Nyugatot azzal, hogy leleplezte a nyugati országok hazugságait, amelyek – bár azt állítják, hogy az emberi jogokat tűzték zászlójukra – nem ítélték el Izraelt. Kritizálta azokat a nyugati politikusokat is, akik a palesztin „harcosokat” terroristáknak nevezték, a Hamász támadását pedig „csodálatos leckének” nevezte Izrael, az Egyesült Államok és a többi nyugati ország számára. 

Khamenei is meg Szalami tábornok is (aki szerint „nincs olyan, hogy természetes izraeli identitás”) Izrael elleni szélesebb összefogásra szólították fel a muszlim világot.  

Irán folyamatos fenyegetései azért is veszélyesek – főleg Izrael számára -, mert a rezsim változatlanul dolgozik atomfegyver előállításán. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség legújabb jelentése szerint tovább emelkedtek Irán 60 százalékos szintre dúsított uránkészletei: a jelenlegi 128 kiló több mint háromszorosa annak, ami elméletben elegendő további dúsítás mellett egy atombomba építéséhez.