Izrael–gyűlölő programokat ígérnek zsidó diákoknak egy New York–i egyetemen

A  City University of New York szélsőséges hallgatói olyan programokat akarnak szervezni, amelyeken a zsidók „elfelejtik” a cionizmust.

A City University of New York (CUNY) több tucatnyi – zsidó és nem zsidó – diákja és munkatársa levelet tett közzé, amelyben megfogadják, hogy az intézményben olyan programokat szerveznek, amelyek célja a „cionizmus elfelejtése”. Az esetről a baloldali–cionista Forward számol be.

A nyílt levél „telepes gyarmati rendszernek” nevezi Izraelt, amely szerintük „etnikai tisztogatást” és „népirtást” folytat a palesztinok ellen, és külföldön náci csoportokat finanszíroz.

A „Nem a mi nevünkben: Anti-cionista zsidó koalíció a CUNY-n” című levél támogatja az antiszemita BDS (bojkott, tőkekivonás és szankciók) mozgalmat, amely a ciszjordániai „megszállás” ellen tiltakozik, valójában magának a zsidó államnak a létjogosultságát kérdőjelezi meg.

A dokumentum a tikkun olamra, vagyis a világ jobbá tételének zsidó koncepciójára hivatkozva követeli a palesztinok „minden szükséges eszközzel való ellenállását”, és azt, hogy az egyetem szakítsa meg a kapcsolatot a Hillellel, a világ legnagyobb zsidó egyetemi szervezetével, amelyet „feketeellenes, őslakos-ellenes, iszlamofób és palesztinellenes szervezetnek” nevez.

„Olyan emberekként, akik többször átéltek államilag elrendelt pogromokat, etnikai tisztogatásokat és népirtást, azért dolgozunk, hogy megakadályozzunk egy olyan világot, amely ezt másokra kényszeríti”

– olvasható a CUNY–diákok és munkatársak levelében.

A levél a zsidóság önrendelkezésének eszméjét, a cionizmust éppúgy elutasítja, mint a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség (IHRA) antiszemitizmus–definícióját, az ugyanis szerintük csak egy „trükk a cionistaellenes és palesztin szólásszabadság démonizálására”. Ellenzik továbbá „a cionista entitásokkal és szervezetekkel való normalizáció minden módszerét”, és olyan anticionista előadókat akarnak meghívni az egyetemre, akik megmutatják a fiatal zsidóknak, „hogy nem a cionizmus az egyetlen út”.

A levélre azonnal reagált Blake Flayton, a Jewish Journal rovatvezetője, aki azt tweetelte, hogy ez a

„szovjet átnevelési kampányokat idézi a zsidók zsidómentesítésére. Minden zsidó diáknak az ország minden egyetemén kötelessége, hogy harcoljon ez ellen a betegség ellen.”

Jackson Richman, a Mediaite szerzője pedig közölte: a levél „antiszemita. Pont.”

Az elmúlt években a CUNY a campusok cionistaellenes tevékenységének egyik gócpontjává vált. Ez a fajta aktivizmus a kritikusok szerint egyértelműen antiszemitizmusból fakad, és zsidó hallgatók számára kényelmetlen hellyé tette az egyetemi rendszert. Májusban a CUNY jogi karának tanárai egyhangúlag megszavazták a hallgatói tanács határozatát a BDS támogatásáról.

A CUNY kancellárja egyébként két héttel ezelőtt nem ment el a városi tanács meghallgatására, amelyet az egyetemi rendszerben tapasztalható antiszemitizmusról tartottak.