Megtiltották Olaszországban a 88-as szám használatát a futballmezeken

A latin ábécében a 8. betű a H betű, a 88 pedig HH, amit a neonácik és a fehér felsőbbrendűséget hirdetők előszeretettel használnak a Heil Hitler rövidítéseként.

Olasz labdarúgó mérkőzéseken kedd óta tilos a 88-as szám használata a mezeken. A döntés az olasz kormány és a labdarúgó-szövetség (FIGC) által koordinált antiszemitizmus elleni kezdeményezés része – számol be a The Times of Israel.

Toma Basic 88-as számú mezben a Lazio – Sasusolo Serie A labdarúgó-mérkőzésen, a római Olimpiai Stadionban, 2023. május 3-án.

A rendelkezés magában foglal egy etikai kódexet is a Nemzetközi Holokauszt Emlékszövetséggel összhangban és előírja, hogy „antiszemita rigmusok vagy viselkedés esetén” a mérkőzéseket félbe kell szakítani. Matteo Piantedosi belügyminiszter szerint a megegyezés megfelelő és hatékony válasz az olasz stadionokban túl gyakran megnyilvánuló, tűrhetetlen előítéletekre.

Gabriele Gravina, az olasz labdarúgó szövetség szerint

„a futball hitelessége, amelyet a diszkriminatív viselkedés sért és károsít, közvetlenül visszahat az olasz társadalomra”.

Az intézkedésekre azt követően került sor, hogy az egyik Lazio-szurkoló egy márciusi mérkőzésen „Hitlerson” feliratú, 88-as számú mezt viselt. Őt és még két szurkolótársát a Lazio örökre eltiltotta a csapat mérkőzéseinek látogatásától.