Drámai mértékben megnőtt az antiszemita incidensek száma Ausztriában 

2023-ban 1147 bejelentés érkezett a Bécsi Zsidó Hitközséghez. A legnagyobb növekedés az október 7-i Hamász-támadás óta tapasztalható.  

Európa más országaihoz hasonlóan az osztrák zsidóság is az antiszemita incidensek drámai növekedésével kénytelen szembesülni – derül ki az Antisemitismus-Meldestelle (Antiszemitizmust jelentő Központ) éves jelentéséből. A dokumentumból kiderül: Ausztriában is megsokszorozódott az antiszemita incidensek száma, különösen a közösségi médiában, de gyakrabban fordulnak elő fizikai támadások is, például tinédzserek körében.  

Benjamin Nägele, a zsidó hitközség bécsi főtitkára, a központ vezetője „negatív rekordról”, az incidensek példátlan mértékű növekedéséről beszél: 2023-ban 1147 antiszemita incidenst regisztráltak a központban, ami minden idők legmagasabb száma.  

Ez azt jelenti, hogy a tavalyi év még a 2021-es évet (965 incidens) is felülmúlta, amelyet a koronavírus-járvány és a hozzá kapcsolódó tüntetések és antiszemita összeesküvés-elméletek jellemeztek. Az incidensek idei száma a legmagasabb azóta, hogy 2008-ban megkezdték a nyilvántartást. 

„A jelentést azonban két részre kell osztani. Van az október 7-ig tartó és az azt követő időszak” – mondta Oskar Deutsch, a hitközség elnöke, aki szerint a Hamász támadásának napja sok szempontból fordulópont volt, az ausztriai zsidóság hétköznapjaiban is. Ez azt jelenti, hogy az osztrák zsidók közül sokan leveszik a zsidó jelképeket, nem vesznek részt eseményeken, és nem viselik nyíltan a Dávid-csillagot.  

Október 7-ig naponta átlagosan 1,55 antiszemita incidenst regisztráltak, onnantól kezdve már napi 8,3 incidens történt. Ez több mint ötszörös növekedés 2023 első kilenc hónapjához képest.  

A központ minden incidenst regisztrál, a fizikai támadásoktól kezdve a közösségi médiába tett bejegyzésekig. A támadások száma 14-ről 18-ra emelkedett 2023-ban, beleértve az emberek vagy épületek elleni fizikai támadás bármely formáját. Ilyen volt például a központi temető zsidó részlegében történt gyújtogatás, amelynek során a dísztermet felgyújtották.  

Az is megtörtént, hogy zsidóként azonosítható fiatalokat először egy autóból inzultáltak, azt kiabálva nekik, hogy „Free Palestine!”. Ezután az autó megállt, többen körbevették a fiatalokat, megverték őket, és csak akkor engedték el őket, amikor a szomszédok az ablakokból azzal fenyegetőztek, hogy kihívják a rendőrséget.  

Különösen aggasztónak tartja a zsidó hitközség a fiatalok körében tapasztalható radikális, a közösségi média által is táplált antiszemitizmust, amelynek következtében a zsidó tanulókat néha megtámadják a társaik. Különösen a fizikai támadások elkövetői egyre fiatalabbak. Az elkövetők között aránytalanul sok a muszlim hátterű. A jelentés szerint az esetek 34 százalékában jobboldali, 18 százalékában baloldali, 25 százalékában pedig iszlám motivációjúak voltak az elkövetők.

A 2024-es évre még nincsenek adatok, de trendforduló, az incidensek számának csökkenése nem látszik. A jelenlegi fenyegetettség még mindig nagy.  

„De nem hagyjuk magunkat elkeseríteni, a zsidó élet zajlik, nem hagyjuk, hogy elvegyék tőlünk. Nem csak rólunk, zsidókról van szó. Most rajtunk a sor. De ha a gyűlölet és az antiszemitizmus még erősebbé válik, akkor a demokrácia kerül veszélybe. Ha a gyűlölet eluralkodik az utcákon, akkor az élet úgy, ahogyan eddig volt, többé nem lesz lehetséges”

– mondja Oskar Deutsch.