Mindennap történt legalább egy antiszemita incidens júniusban

A Jewish News Syndicate heti rendszerességgel listát tesz közzé azokról az antiszemita incidensekről, amelyeket zsidó, zsidóbarát és Izrael-barát szervezetek, valamint különféle sajtóorgánumok regisztráltak világszerte. A Rágalmazás-ellenes Liga (ADL) statisztikái szerint az Egyesült Államokban naponta átlagosan hét, változó mértékű antiszemita gyűlöletcselekmény fordul elő.

Június első hetében az alábbi esetekről számoltak be:

Június 3.

Egy texasi anya arról számolt be, hogy tizenegyéves fia pólójára horogkereszttet rajzolt az egyik osztálytársa.

Angliában a BDS-t támogató baloldali filmrendező, Ken Loach „becstelenségnek” nevezte a Munkáspárt antiszemitizmusával kapcsolatos aggodalmakat és úgy vélte, hogy azok a baloldali politikusok lejáratására szolgálnak.

A két rapper, Ice Cube és Ye (Kanye West) látszólag fegyverszünetet kötöttek, miután Ye azt állította, hogy a nyugati parti rapper ihlette antiszemitizmusát.

Június 4.

Bocsánatot kért Vikki Breese-Iverson, az Oregon House Minority vezetőjének tinédzser fia, miután napvilágra került egy fotó, amelyiken náci módra tiszteleg egy horogkeresztes felségjelzésű repülőgép előterében.

Melbourne-ben két férfit náci karlendítést mutatott be, miközben piros holokauszttagadó pólóban pózoltak.

Németországban neonácik fenyegető levelet küldtek egy mecsetnek.

Június 5.

Angliában a rendőrség keres egy férfit, aki horogkeresztet festhetett egy település ukrán emlékművére

Németországban vádat emeltek egy politikus ellen, mert náci kifejezést használt egy beszédében.

Eric Rubin vezető karrierdiplomata, az Amerikai Külügyi Szövetség elnöke, az Egyesült Államok korábbi bulgáriai nagykövete felhívást intézett Fritz Berggren menesztése érdekében. A férfi az USA külügyminisztériumának közepes rangú tisztviselőjeként nyilvánosan keresztény nemzetállamok megalapítását sürgeti, és arra figyelmeztet, hogy a zsidók és a Black Lives Matter, illetve más társadalmi egyenlőségért küzdő mozgalmak a fehér ember pusztítására törekszenek.

Június 6. 

A pittsburghi zsinagóga elleni 2018-as támadáshoz kivezényelt rendőr azt vallotta a bíróságon, hogy amikor az elkövető megadta magát, azt mondta, hogy a „a zsidók a Sátán gyermekei, meggyilkolják a gyermekeinket”.

Az amerikai  külügyminisztérium antiszemitának minősítette a Pink Floyd korábbi frontemberének, Roger Watersnek a berlini koncertjét.

Németországban letartóztattak egy 32 neonácit gyújtogatás miatt.

Június 7.

Ausztráliában betiltják a náci szimbólumok, emléktárgyak értékesítését és nyilvános elhelyezését.

Az Egyesült Királyságban Sir Keir Starmer elítélte Roger Waterst az „antiszemitizmus terjesztése” miatt, és sürgette közelgő műsorainak lemondását.

Szintén az Egyesült Királyságban egy tinédzser elismerte, hogy náci szimbólumokat festett egy falfestményre.

A kanadai hadsereg egyik őrmestere pénzbírságot kapott amiért a holokauszttal viccel egy edzésen.

Kaliforniában egy városi tanácsot antiszemita tartalmú telefonhívásokkal zaklattak.

Oklahoma Cityben horogkeresztet vágtak egy férfi háza előtti pázsitba.

Elon Muskot, a világ második leggazdagabb emberét kritika érte, amiért reagált egy antiszemita Twitter bejegyzésre. Musk barátságosan elbeszélgetett egy felhasználóval, aki a szélsőjobboldali a vérváddal kapcsolatos összeesküvésről és a zsidógyűlöletről posztolt.

Az Amerikai-Iszlám Kapcsolatok Tanácsának (CAIR) New York-i csoportja megvédte Fatima Mohammedet, a Students for Justice in Palestine tagját, aki  május 12-én a New York-i Városi Egyetem Jogi Karának megnyitóján tartott antiszemita beszédet.

Június 8.

Az Egyesült Királyságban az elmúlt évben robbanásszerűen megnőtt a neonáci és más szélsőjobboldali motivációjú bűncselekmények miatti fogvatartottak száma.

Tucker Carlsont azzal vádolják, hogy új Twitter-műsorában antiszemita szójátékokat használt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kapcsán. Jonathan Greenblatt, az ADL vezetője szerint a Fox News volt műsorvezetője „nyilvánvaló antiszemita”.

Június 9.

Amparo Rubiales spanyol szocialista politikus kilépett pártjából, miután „zsidó nácinak” nevezte Elias Bendodo jobbközép képviselőtársát.

A kaliforniai rendőrök antiszemita és LMBTQ-ellenes röpiratok terjesztését vizsgálják.

Kritikák sora éri Mark Ruffalo színészt, miután „propagandának” nevezte a Nemzetközi Holokauszt Emlékezés Szövetségének antiszemitizmus munkadefinícióját.

New Jersey-ben egy 34 éves férfit 36 ​​rendbeli vád alá helyeznek egy antiszemita vandalizmus miatt.

Francesca Albanese, ciszjordániai és gázai övezeti különmegbízottja teljes szolidaritásáról biztosította Roger Waterst. Albanese azt írta a Twitteren, hogy a Pink Floyd volt énekese hatalmas művész, korának valódi ikonja és az emberi jogok és igazságosság bajnoka. Az ellene tanúsított kegyetlenség „teljesen megdöbbentő”.