Sportrendezvénynek álcázott neonáci találkozó lesz hétvégén Budapesten

Számos európai ország neonáci közösségéinek erőszakos kulcsfigurái és csoportosulásai jöhetnek hétvégén Budapestre.

 

Ezen a hétvégén tartják Budapesten azt a rendezvényt, amelyet a szélsőjobboldal a Covid óta megrendezett legnagyobb radikális nacionalista találkozóként aposztrofál. A május 6-án a magyar fővárosban megtartandó European Fight Night nevű rendezvényen. A telex.hu szerint elemzők már régóta figyelmeztetnek, hogy a nemzetközi szélsőjobboldal a küzdősportokat a fizikai konfrontációra és a vélt ellenségeik elleni támadásokra való felkészülésre használja.

A European Fight Night nyilvánosan három fő szervezőt nevez meg: A magyar Legio Hungaria, a német Kampf der Nibelungen („Nibelungok csatája”) és a Pride France.

Az aránylag kicsi, szélsőjobboldali magyarországi csoportnak, a Legio Hungariának a tetteivel sikerült felhívnia magára a figyelmet, többek között azzal, hogy

2019-ben megrongáltak egy zsidó közösségi központot, 2021-ben Budapesten leromboltak egy Black Lives Matter-szobrot, 2023-ban pedig állítólag egy szélsőjobboldali rendezvényről tudósító újságírókat támadtak meg.

A Pride France vezetője, Tomasz Szkatulski lengyel származású francia neonáci, akit 2008-ban egy év börtönbüntetésre ítélték, mert egy afrikai származású férfit biciklilánccal bántalmazott; de más erőszakos cselekményekben – többek között LMBT+-létesítmények elleni támadásokban – való részvétellel is vádolják.

Az európai szélsőjobboldali küzdősportszcénákról könyvet írt Robert Claus német író elmondta:

„Számos európai ország neonáci közösségéinek erőszakos kulcsfigurái és csoportosulásai várhatóan eljönnek Budapestre” – mondta Claus a Bellingcatnek.

„Alapjaiban erőszakos ideológiát követő fasiszta aktivistákról van szó, akik a küzdősportokat arra használják, hogy rasszista támadásokra és másfajta erőszakos cselekedetekre képezzék ki magukat.”

A bunyók mellett megrendezett koncertekkel és más rendezvényekkel a nemzetközi neonáci szcéna megkapja az erőszak és a sport, a politikai gyűlölet és a zene kombinációját, vagyis azt a kulturális csomagot, amelyet a terrorizmus előtti formáját viselő neonácizmus kínál – figyelmeztetett Claus.

A rendőrség egyelőre nem reagált a cikket készítő Bellingcat kérdésére, hogy van-e róla tudomásuk, és tettek-e vagy terveznek-e lépéseket a rendezvény megakadályozására.

 

forrás