Az orosz főrabbi bocsánatkérést vár Lavrovtól

Berel Lazar orosz főrabbi bírálta országa külügyminiszterének kijelentéseit, aki azt állította, hogy a legádázabb antiszemiták zsidók voltak, és hogy Adolf Hitler zsidó felmenőkkel rendelkezett — írja a Jewish Telegraphic Agency.

 

Lazar nyíltan bírálta Szergej Lavrov külügyminiszter vasárnapi megjegyzéseit – „sokkolónak” nevezte azokat, és azt mondta, azt kívánja, hogy Lavrov kérjen bocsánatot -, ami szokatlan Oroszországban, ahol más egyházi személyek támogatták az ukrajnai háborút, és ahol a másként gondolkodás nagyrészt illegális.

A Vlagyimir Putyin orosz elnökkel jó viszonyt ápoló Lazar, és az általa vezetett szervezet, a Chábád Lubavicshoz kötődő Oroszországi Zsidó Hitközségek Föderációja nemtetszését fejezte ki a háborúval kapcsolatban, ugyanakkor tartózkodott attól, hogy közvetlenül bírálja a Putyin-rezsimet.

„Nem tartom magam jogosultnak arra, hogy tanácsokat adjak az orosz diplomácia vezetőjének – de jó lenne, ha bocsánatot kérne a zsidóktól, és egyszerűen beismerné, hogy tévedett”

– írta Lazar a Jewish Telegraphic Agency megkeresésére adott válaszában.

„Azt hiszem, akkor az incidenst elintézettnek lehetne tekinteni, és lapozni lehetne”

– tette hozzá Lazar.

Közben az orosz külügyminisztérium rákontrázott a vitatott megjegyzésekre az Izraellel emiatt kialakult diplomáciai vita közepette, és ezzel egyre több jel utal arra, hogy Lavrov megjegyzései fordulópontot jelenthetnek az izraeli vezetők számára, akik korábban nem ítélték el ugyanolyan erővel Oroszország ukrajnai invázióját, mint a világ más vezetői.

„Figyelemmel kísértük az izraeli külügyminisztérium vezetőjének Jáir Lapid történelemellenes kijelentéseit , amelyek nagymértékben magyarázzák a jelenlegi izraeli kormánynak a kijevi neonáci rezsim támogatásának irányát”

– tweetelte az orosz minisztérium.

Lavrov megjegyzései úgy tűntek, hogy megpróbálja összeegyeztetni azt a tényt, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök zsidó, Oroszország által a február 24-i invázió deklarált okával. Putyin szerint Ukrajnának „nácitlanításra” van szüksége.

„Amikor azt mondják, hogy a nácitlanítás nem létezhet, ha zsidók vannak [a vezetésben]: Véleményem szerint még Hitler is zsidó származású volt, tehát ez egyáltalán nem jelent semmit”

– mondta Lavrov vasárnap az olasz Channel 4 csatornának.

„Zsidó bölcsek már régen megmondták, hogy a legnagyobb antiszemiták maguk a zsidók”.

Jair Lapid külügyminiszter Lavrov megjegyzéseit „megbocsáthatatlannak és botrányosnak, valamint szörnyű történelmi hibának” nevezte.

Bennett megjegyzései azért voltak figyelemre méltóak, mert visszafogta magát Oroszország éles bírálatától, miközben Lapid erőteljesebb hangot ütött meg, ami egy olyan egyensúlyozás, amely széles körben úgy értelmezhető, hogy Izraelnek, amelynek stratégiai érdekei vannak Oroszországgal, lehetővé kell tennie a semlegesség bizonyos fokú fenntartását.

A háború előrehaladtával azonban ez a semlegesség egyre inkább felborulhat: Izrael egyre több védelmi fegyvert és segélyt küld Ukrajnának, a nemzetközileg elszigetelt Oroszország pedig egyre inkább együttműködik Iránnal, Izrael nemezisével. Lavrov megjegyzései újabb törést jelentenek.

Kedden az orosz külügyminisztérium azzal vádolta Izraelt, hogy támogatja „a kijevi neonáci rezsimet”, amiért tiltakozott Lavrov retorikája ellen.

Lazar szerint „nem helyénvaló összehasonlításokat tenni” a holokauszt és a jelenlegi ügyek között.

A szovjet csapatoknak a nácik legyőzésében játszott szerepére utalva a JTA-nak azt mondta, hogy

egy ilyen összehasonlítás „lekicsinyli ezeknek a hős katonáknak a teljesítményét, akik felszabadították Auschwitzot és felhúzták a győzelem zászlaját a Reichstag fölé”.

forrás