Megvonták a mentelmi jogát a hanukai gyertyákat poroltóval lefújó szélsőjobboldali lengyel képviselőnek

A lengyel parlament megszavazta Grzegorz Braun mentelmi jogának felfüggesztését azt követően, hogy a szélsőjobboldali képviselő egy tűzoltókészülékkel oltotta el a hanukai gyertyákat a varsói parlamentben egy, a zsidó közösség tagjaival tartott rendezvényen. A történtek után a házelnök kizárta a politikust az ülésről és pénzbeli bírságban részesült. 

Fotó: Beata Zawrzel / NurPhoto / Getty Images Hungary

A mentelmi jog megvonása lehetővé teszi a hatóságok számára, hogy büntetőeljárás alá vonják Grzegorz Braunt.

A képviselő a gyertyák eloltása után „sátáni”-nak nevezte a Hanukát, és azt mondta, hogy helyreállítja a „normalitást”. Később úgy fogalmazott, hogy „szégyelljék magukat azok, akik részt vesznek a sátáni imádatban”.

Az ügyészek több vádat is szándékoznak emelni a szélsőségesen nacionalista Konföderáció képviselője ellen, beleértve a magántulajdon megsemmisítését, a vallási istentisztelet tárgyának megsértését és a testi épség megsértését.

A Konföderációs párt kivételével minden párt a mentelmi jogának visszavonása mellett szavazott.

„Nincs okunk arra, hogy mentelmi joggal megvédjük… Tudjuk, mit tett, és ez nem elfogadható,”

– mondta Agnieszka Pomaska, a Polgári Koalíció (KO) képviselője.

Szymon Holownia, a parlament elnöke „undorítónak” nevezte a történetet és azt mondta, hogy nem tolerálják az antiszemitizmust.

A szélsőjobboldali politikus korábban olyan akciókkal vált ismertté, mint például az EU és Ukrajna színeivel díszített karácsonyfa szemétkosárba dobása, valamint a mikrofon megrongálása egy holokauszttörténész előadása során.

Az ügyészek külön-külön, 2022-ben és 2023-ban történt incidensek kapcsán is vádat akarnak emelni ellene.