Németország és Ausztria felfüggesztette a palesztinoknak nyújtott kétoldalú segélyeket

Ausztria és Németország hétfőn bejelentette, hogy felfüggesztik a palesztinoknak nyújtott több tízmillió eurós segélyprojekteket válaszul a Hamász palesztin terrorista szervezet Izrael elleni támadására. A döntést azzal indokolták, csak így lehet biztosítani, hogy a források ne kerüljenek rossz kezekbe.

Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter szerint

„olyan rettenetes mértékű a terror, hogy ezentúl már nem intézhetjük az ügyeket a megszokott módon. Emiatt egyelőre jegeljük az osztrák fejlesztési együttműködésben tervezett valamennyi kifizetést.”

Egy külügyi szóvivő közlése szerint a felfüggesztett osztrák segély nagyjából 19 millió eurót tesz ki, amelyből több fejlesztési projektet támogattak volna. Szalah Abdel-Safi bécsi palesztin nagykövet közleményében a palesztin lakosság kollektív megbüntetésének nevezte a bejelentett osztrák intézkedést, amely szerinte egyúttal a palesztin civil lakosság elleni agresszív izraeli politika támogatását jelenti. Reményét fejezte ki, hogy az osztrák kormány megmásítja döntését.

Schallenberg arról is beszélt, hogy száz körül van azoknak az osztrákoknak a száma, akik el akarják hagyni Izraelt. Kitért arra is, hogy egyes nemzetközi reakciók egyszerűen rémisztőek voltak az Izrael elleni támadással kapcsolatban.

Elfogadhatatlannak nevezte, hogy Iránban győzelmi dalokat énekeltek, illetve hogy a damaszkuszi kormány hivatalosan is gratulált a Hamásznak. Tiltakozásul Irán bécsi nagykövetét még hétfőn bekéretik az osztrák külügyminisztériumba

– tette hozzá.

Schallenberg arra is kitért, hogy egyes nemzetközi reakciók egyszerűen rémisztőek voltak az Izrael elleni támadással kapcsolatban. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy Iránban győzelmi dalokat énekeltek, illetve hogy a damaszkuszi kormány hivatalosan is gratulált a Hamásznak. Tiltakozásul Irán bécsi nagykövetét még hétfőn bekéretik az osztrák külügyminisztériumba – tette hozzá a tárcavezető.

Németországban Svenja Schulze fejlesztési miniszter azt mondta, hogy jelenleg nem folyósítanak kifizetéseket kétoldalú segélyprojektekre, mivel Berlin újra megvizsgálta a palesztin területekkel való kapcsolatát.

„Ez is az Izraellel való törhetetlen szolidaritásunk kifejezése. Kapcsolatban vagyunk az ottani partnereinkkel, és mindent újra átnézünk”

– mondta egy sajtótájékoztatón.

A német fejlesztési minisztérium 250 millió eurós fejlesztési forrást különített el kétoldalú projektekre a palesztin területeken ebben és a jövő évben. Azt nem közölte, hogy ebből mennyit folyósított már idén.

Egyes németországi politikusok elutasították a segélyezés felfüggesztéséről szóló döntést.

Luise Amtsberg, a külügyminisztérium humanitárius segítségnyújtásért felelős biztosa elmondta, hogy a kormány nem a Palesztin Hatóságot finanszírozza, hanem a szenvedő embereket, így biztosítva számukra az élelmiszerhez és az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférést.

„Folyamatosan ellenőrizzük, hogy segítségünk valóban eljut-e azokhoz, akiknek szükségük van rá” – mondta.

A Hamasz, és nem minden palesztin volt a felelős a támadásért – mondta Gregor Gysi, a szélsőbaloldali ellenzéki Baloldal tagja. (MTI, Reuters)