Először fordult elő az Egyesült Államokban, hogy a demokraták inkább szimpatizálnak a palesztinokkal, mint Izraellel

A demokraták 49%-a inkább a palesztinokkal, 38%-a pedig inkább az izraeliekkel rokonszenvezik – derül ki a Gallup legfrissebb felméréséből.

A republikánusok körében továbbra is erős az izraeliek iránti rokonszenv, 78%-uk inkább az izraeliekkel, 11%-uk pedig a palesztinokkal szimpatizál. A kutatási eredmények szerint ugyanakkor a demokraták többsége kedvezően vélekedik Izraelről, és az amerikaiak többsége (54%) még mindig jobban szimpatizál az izraeliekkel, mint a palesztinokkal, akiket a megkérdezettek 31%-a tart szimpatikusnak. A Gallup arról is beszámolt, hogy az Izrael iránti szimpátia leginkább a fiatalabb szavazók körében csökkent. A baby boomer generáció 46 százalékponttal nagyobb arányban szimpatizál az izraeliekkel, mint a palesztinokkal. Az ezredfordulósok körében azonban a palesztinok iránti szimpátia vezet kétpontos előnnyel.

Az Izrael iránti szimpátia a párthovatartozás alapján.

„A 23 százalékpontos különbség az amerikaiak Izrael és a palesztinok iránti szimpátiamutatójában Izrael eddigi legcsekélyebb előnyét mutatja a Gallup világpolitikai felméréseinek trendjében. Egyben az első alkalom, hogy Izrael nem élvez 2:1-nél nagyobb előnyt a palesztinokkal szemben” – olvasható a kutatási jelentésben.

A Gallup szerint mind a republikánusok, mind a demokraták többsége kedvezően ítéli meg Izraelt. Összességében a megkérdezettek 68%-a vélekedik kedvezően a zsidó államról. A republikánusok körében 82% ítéli meg kedvezően Izraelt, a demokraták körében ez az arány 56%.

2021-ben, az izraeli-palesztin konfliktus kiújulását követő felmérés még azt mutatta, hogy a demokraták gyakorlatilag egyenlő arányban, 40%-ban és 38%-ban rokonszenveznek az izraeliekkel illetve a palesztinokkal. Egy évtizeddel még a demokraták 55%-a szimpatizált inkább Izraellel, 19%-a pedig a palesztinokkal. A felmérés szerint Izrael pozitív megítélése azóta fokozatosan csökkent.

A republikánusok szimpátiájának változása a közel-keleti helyzet függvényében.

A Gallup csütörtöki közleménye szerint az elmúlt években folyamatosan nőtt a palesztinok iránti szimpátia, de azt nem részletezték, hogy mi váltotta ki a demokraták körében a palesztinok iránti rokonszenv 11%-os növekedését az elmúlt évben.  2001 ez az első alkalom, hogy a demokraták körében többen szimpatizálnak a palesztinokkal, mint az izraeliekkel.

Halie Soifer, az Amerikai Zsidó Demokrata Tanács vezetője a Jewish Telegraphic Agencynek úgy nyilatkozott, hogy a Gallup kérdésfelvetése hamis kettősséget mutat be, és szerinte a Demokrata Párt vezetése Izrael-párti.

A demokraták – Biden elnöktől kezdve – határozottan támogatják Izrael biztonságát. Nincs ellentmondás az Izrael-pártiság és a palesztinok jogainak támogatása között, ezért a demokraták továbbra is kiállnak az izraeli-palesztin konfliktus kétállami megoldása, valamint az Izraelnek nyújtott biztonsági támogatások és a palesztinoknak nyújtott humanitárius segítségnyújtás mellett.

A demokraták szimpátiájának változása a közel-keleti helyzet függvényében.

„Az izraeli-palesztin konfliktus nem egy zéróösszegű játszma, ezért az olyan közvélemény-kutatások, amelyek kétféle választási lehetőségként mutatják be, eleve hibásak. Emellett nincs bizonyíték arra, hogy a kongresszusi és fehér házi demokraták körében csökkenne az Izrael iránti támogatás”

– fogalmazott Soifer.

Matt Brooks, a Republikánus Zsidó Koalíció vezérigazgatója nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy az Izrael iránti csökkenő demokrata szimpátia „rendkívül aggasztó tendencia”.

Az 1008 szavazó amerikai megkérdezésével készült telefonos felmérés február 1. és február 23. között zajlott. A felmérés hibahatára 4 százalékpont.