Holland egyetemek felfüggesztették izraeli és Izrael-barát szervezetekhez fűződő kapcsolataik feltárását

A Holland Egyetemek Egyesületéhez tartozó tizennégy állami felsőoktatási intézmény felfüggesztette a zsidó, illetve izraeli szervezetekkel fenntartott kapcsolatai feltárására vonatkozó utasítását, miután az eset közfelháborodást váltott ki – jelentette honlapján a Jewish Telegraphic Agency (JTA), amelyet az MTI szemlézett. A Holland Egyetemek Egyesülete, amelynek soraiban a neves Amszterdami Egyetem is jelen van, az erről szóló bejelentést pénteken tette.

A Jogok Fóruma (The Rights Forum) nevű, palesztinbarátként számontartott csoport az információs szabadságra hivatkozva még a múlt hónapban terjesztette elő kérelmét, hogy a holland egyetemek tárják fel kapcsolataikat izraeli egyetemekkel, intézményekkel, szervezetekkel, vállalkozásokkal, és olyan, nem izraeli szervezetekkel, amelyek népszerűsítik, támogatják Izrael Államot. Az egyetemek vezetői a kérést követően utasították munkatársaikat a kapcsolatok számbavételére.

„Az információszolgáltatási kérelem kezelése és továbbadása nyugtalanságot és bizonytalanságot keltett az egyetemek berkein belül. Ezt sajnáljuk” – olvasható a Holland Egyetemek Egyesületének közleményében. A kommüniké leszögezi hogy az egyetemek mind az alkalmazottjaik, mind a diákjaik biztonságos oktatási, kutatási és munkakörnyezetének biztosítása mellett állnak ki. De „vettük a jelzést, hogy mindez megkérdőjeleződött” – fogalmazott az egyetemeket összefogó egyesület.

Gerard Jonkman, a Jogok Fóruma igazgatója a kérelemben konkrétan meg is nevezett néhány ilyen szervezetet: például a Keresztények Izraelért nevű amerikai csoportot, az Elbit izraeli hadiipari vállalatot, vagy a jobboldali, Izrael-barát Holland-Izraeli Egyesületet. A listára felkerültek azonban olyan szervezetek is, amelyek nem kizárólag Izraelre összpontosítanak. Ez utóbbiak körében a Rágalmazás Elleni Liga, Hollandia Központi Zsidó Testülete, a Nemzetközi Holokauszt Emlék Szövetség, illetve a holland kormány antiszemitizmus elleni koordinátora Edo Verdonner lett nevesítve.

Hollandia Központi Zsidó Testülete keddi közleményében antiszemitizmusként ítélte el a megkeresést, és arra sürgette az egyetemeket, hogy utasítsák el ezt. Binyomin Jacobs, Hollandia főrabbija náci kollaboránsok tevékenységéhez hasonlította a Jogi Fórum információkérése után kiadott egyetemi utasításokat. A Jogi Fórum egyelőre nem reagált a JTA megkeresésére. A szervezetet Dries van Agt volt holland miniszterelnök alapította. Van Agt 1977 és 1982 között volt országa kormányfője. A JTA szerint Hollandia Központi Zsidó Testülete antiszemitának nevezte a politikust, aki ezt azzal utasította vissza, hogy így akarják megkérdőjelezni Izraellel szembeni bírálatai vélt jogosságát.

Címlapkép: Amszterdami Egyetem