Újabb nagy presztízsű díjat kapott a közismert antiszemita, Takaró Mihály

Madách Imrére emlékeznek születésének 200. évfordulója alkalmából pénteken Balassagyarmaton. A megyei Madách-ünnepségen átadják a Madách-díjakat is, amiket idén Takaró Mihály irodalomtörténésznek és a fideszes L. Simon Lászlónak, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatójának ítéltek – közölték a szervezők az MTI-vel. A központi ünnepségen, a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban adják át az ez évi Madách-díjakat.

 

 

Az MTI azt írja: „Takaró Mihály József Attila-díjas irodalomtörténész, költő, tanár a kilencvenes évek közepén elsőként Magyarországon elkészítette az érettségi útmutatót magyar nyelv és irodalomból. 2012-ben kezdeményezésére került az új Nemzeti Alaptantervbe többek között Herczeg Ferenc, Tormay Cécile, Szabó Dezső és Nyirő József. Ő szerkesztette a Kárpát-medencei magyar irodalom 1920-tól az ezredfordulóig című irodalomtörténeti kézikönyvet és szöveggyűjteményt.”

Takaró Mihályról érdemes azt is tudni, hogy az óráin rendszeresen tesz nyíltan antiszemita megjegyzéseket, például, hogy Kertész Imre nem volt magyar, és a Nyugat folyóirat zsidó szennylap volt. A témában annak idején a vasárnap elhunyt Tamás Gáspár Miklós is írt a 444-re. (Az, remélem, Takaró Mihálynak nem lesz gond, hogy Madách Imre írt egy tragédiát Mózes címmel.)

L. Simon László, József Attila-díjas író, költő, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója korábban, 2004 és 2010 között a Magyar Írószövetség titkára, 2010-től országgyűlési képviselő és az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának elnöke, 2011 októberétől a Nemzeti Kulturális Alap Bizottságának elnöke, 2012 és 2013 között a kultúráért felelős államtitkár volt.

Az 1964-ben, halálának 100. évfordulóján alapított díjat minden évben a Madách-kutatásban, a Madách-kultusz ápolásában, a megye kulturális és művészeti életében legeredményesebben tevékenykedőknek adják át. A díj adományozható egyéneknek és közösségeknek a tudomány, az irodalom, a művészetek és a közművelődés terén végzett kiemelkedő tevékenységért; külföldiek számára a Madách-életmű gondozásáért, fordításáért, kutatásáért. A díjból évente legfeljebb kettő adható.

A Madách-díjat korábban megkapta többek között R. Várkonyi Ágnes történész, Andor Csaba, a Madách Társaság elnöke, Kerényi Ferenc, Szabó András és Bene Kálmán irodalomtörténész, Supka Magdolna művészettörténész, Jankovics Marcell rajzfilmrendező és posztumusz Lukács Margit színművész. A megyei elismertek között volt Csikász István előadóművész, Őze János néptáncos, Csemniczky Zoltán képzőművész, Kapros Márta főmuzeológus, a Nógrád Táncegyüttes és a Mikszáth Kálmán Társaság.

 

 

forrás