„Zsidóvadászatra” készülő neonácikat vettek őrizetbe Franciaországban

Négy neonáci férfit tartóztattak le Franciaországban május 31-én, mert hírszerzési információk szerint „zsidóvadászatban” vettek részt egy strasbourgi futballmérkőzés alatt. A francia rendőrség négy 45 és 53 év közötti férfit vett őrizetbe a kelet-elzászi régióban található otthonukban, ahol egy teljes fegyverarzenált találtak. A férfiakat azzal gyanúsítják, hogy egy neonáci csoporthoz tartoznak – írja a The Guardian.

A lakásában „riasztó” mennyiségű – 18 legális és 23 illegális – fegyvert, köztük géppisztolyokat, 167 tárat, 30 kilogramm puskaport, valamint robbanószerek és lőszer készítéséhez szükséges anyagokat, felszereléseket találtak. A mennyiség 120 ezer töltény gyártására lett volna elegendő. E mellett 25 ezer euró készpénzt is lefoglaltak a hatóságok – számolt be Edwige Roux-Morizot ügyész és Yann Wanson alezredes.

A nyomozók egyelőre nem állapították meg, hogy a négy férfi tervezett-e támadást, de a házkutatás során antiszemita és holokauszttagadó anyagokat valamint számítógépes merevlemezeket foglaltak le. A gyanúsítottakat fegyverkereskedelemmel vádolják, akár 10 év börtönbüntetésre is számíthatnak.

Az antiszemita incidensek elmúlt években tapasztalt növekedése miatt Franciaország fokozta a szélsőjobboldali csoportok megfigyelését.

Az Amerikai Zsidó Bizottság (AJC) által februárban végzett felmérés szerint a franciaországi zsidó lakosság nagy többsége egyetért azzal, hogy az antiszemitizmus széles körben elterjedt Franciaországban, és egyre növekszik, a zsidók többsége és a közvélemény is egyetért abban, hogy ez a francia társadalomban komoly aggodalomra ad okot.

A franciaországi antiszemita incidensekről szóló jelentések 2021-ben 75%-kal nőttek a Zsidó Közösség Biztonsági Szolgálata, a francia zsidó közösség fő figyelőcsoportja szerint.